Ostravské ulice začíná křižovat první elektrobus

V Ostravě dnes začne jezdit autobus na baterky. Nejde o hračku pro kluky, ale o elektrobus pro městskou hromadnou dopravu. Dnes sveze první cestující.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železniční nádraží

železniční nádraží

Nemá výfuk a neprodukuje škodliviny – to jsou hlavní důvody pro Ostravu, proč elektrobus využít. Jak říká zástupce výrobce Jindřich Chudý, výjimečný mezi svými konkurenty je i místem pro 84 pasažérů.

„V podstatě je to největší elektrobus, který byl v České republice zkonstruován. Další jeho unikátností je dojezd. V současné době jsme s ním ujeli bez cestujících více než 200 kilometrů,“ řekl Jindřich Chudý.

S lidmi by měl ujet 100 kilometrů, než bude muset do nabíječky. Ostravský dopravní podnik chce příští rok pořídit další tři elektrobusy.

Město podle náměstka primátora Dalibora Madeje počítá s tím, že jich s podporou evropských fondů bude ještě víc. „Potřebovali bychom jich padesát,“ řekl Dalibor Madej.

K tomu by byly ovšem zapotřebí velké peníze. První elektrobus stál 11 milionů korun.

Silvie Mikulcová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme