Severozápad Pákistánu je na pokraji humanitární krize

Bilance obětí mohutných záplav na severozápadě Pákistánu už překročila tisíc mrtvých. Statisíce obyvatel oblasti, zasažené vytrvalými monzunovými dešti, přišly o úrodu, dobytek, zásoby jídla nebo celé vesnice. Regionu hrozí i epidemie. Tisíce lidí přitom zůstávají zcela odříznuti od pomoci. Například obyvatelé pákistánské části Kašmíru, kde došlo k rozsáhlým sesuvům půdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zabránit humanitární krizi v Pákistánu má i 30 tisíc nasazených vojáků.jpg

Zabránit humanitární krizi v Pákistánu má i 30 tisíc nasazených vojáků.jpg | Zdroj: ČTK

Na konci víkendu se počasí zlepšilo. Díky tomu mohla být dočasně znovu otevřena severojižní dálnice, což umožnilo rychlejší dodávky pomoci do zatopených oblastí i úprk lidí z nich.

Vyhlídky pro příští dny ale nejsou moc optimistické, protože podle předpovědí má znovu pršet. Situace je o to dramatičtější, že na severozápadě Pákistánu už byly před povodněmi statisíce uprchlíků kvůli bojům mezi armádou a Talibanci.

Do Pákistánu začala proudit pomoc ze světa. Spojené státy například slíbily dodat provizorní mosty, třeba v údolí Swat totiž neodolala vodě víceméně jediná lávka. Humanitární krizi má zažehnat i třicet tisíc vojáků, které vláda do zaplavených regionů poslala.

„Až na dvě helikoptéry, ze kterých nám shodili jídlo, jsme se pomoci od vlády zatím nedočkali,“ postěžoval si ovšem jeden z místních obyvatel televizi BBC.

Jan Prokeš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme