Pět raket zasáhlo oblast izraelského letoviska Eilat u Rudého moře

Nejméně pět raket ráno zasáhlo oblast izraelského přímořského letoviska Eilat. Izrael zatím nehlásí žádné zraněné. V nedalekém jordánském městě Akaba ale jedna z raket podle nepotvrzených zpráv zabila nebo zranila několik Jordánců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpálení rakety - ilustrační foto

Odpálení rakety - ilustrační foto | Foto: US Department of Defense

Eilat leží u Rudého moře a ročně ho navštíví desítky tisíc lidí z Izraele i ze zahraničí.

Izrael oficiálně žádné oběti neoznámil. Ani neoficiálně žádná taková informace mezi novináři nekoluje. Rakety zde prý dopadly do neobydleného prostoru. V Jordánsku potvrdily úřady zranění čtyř lidí, zatímco neoficiální zprávy mluví o pěti mrtvých, což však byla nejspíš jen předčasná fáma. Každopádně jordánské úřady tvrdí, že v přímořském letovisku Akaba dopadla raketa do těsné blízkosti hotelu Intercontinental.

Přehrát

00:00 / 00:00

Břetislav Tureček mluvil na Rádiu Česko o bombovém útaku na Blízkém východě

V oblasti Jordánu se sbíhají území Izraele, Jordánska a také Egypta. Pár kilometrů od města Eilat je místo, odkud se dají rakety odpalovat a předpokládá se, že právě odsud z egyptské strany úžiny byly rakety odpáleny.

Tedy nikoliv z Jordánska či Izraele, ale z Egypta. Dá se také spekulovat, že raketa, která zasáhla Jordánsko, přeletěla Eilat. Cílem tedy zřejmě nebylo Jordánsko ale Izrael. Nicméně tyto informace zatím potvrzené nejsou, jde pouze o úvahy izraelské armády.

Dnes ráno se prakticky opakovala situace z letošního dubna. Tehdy zhruba tři rakety dopadly do oblasti Eilatu a také se nikomu nic nestalo. Dodnes však není potvrzené, odkud se vlastně střílelo. I když i tomto případě se předpokládá, že se střílelo z Egypta.

Za útokem mohou stát přímé mírové rozhovory

Kolují dvě možné teorie o tom, kdo stojí za útokem. Buď že jde o Palestince, nebo mnohem častěji se uvádí, že se jedná o příslušníky extrémistických, teroristických skupin, které nejsou napojené na Palestince, ale na globální džihád.

Minulý týden také po dlouhé přestávce zasáhla raketa typu grad izraelské město Aškelon. Odpálená byla z 20 kilometrů vzdáleného palestinského pásma Gazy.

Tato raketa ale byla trochu jinou kategorií. Některá média bez důkazů tvrdila, že ji odpálilo hnutí Hamás. Izrael je ale v tomto velmi opatrný a varuje, že naopak Hamás se snaží udržet v této oblasti klid. Předpokládá se tedy, že raketu spíše odpálila nějaká opoziční radikální organizace v Gaze, která se snaží vyprovokovat Izrael k nějaké akci.

Spekuluje se, že to souvisí se snahou obnovit přímé izraelsko-palestinské mírové rozhovory. Pokud by Izrael přistoupil k odvetným akcím, byli by mrtví na obou stranách a mírové rozhovory by se jen těžko zahájili.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček, Karolína Koubová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme