Rusku hrozí nová vlna požárů. V sedmi regionech platí výjimečný stav

Centrální část Ruska nadále pustoší ničivé požáry. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv vyhlásil v sedmi regionech výjimečný stav. Nejméně 34 lidí podle úřadů zahynulo, tisíce dalších připravily plameny o střechu nad hlavou. Předpověď není optimistická ani pro příští dny. Meteorologové znovu předpovídají 40ti stupňová vedra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva zahalená do smogu.jpg

Moskva zahalená do smogu.jpg | Zdroj: ČTK

Centrální část Ruska nadále pustoší ničivé požáry. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv vyhlásil v sedmi regionech výjimečný stav. Nejméně 34 lidí podle úřadů zahynulo, tisíce dalších připravily plameny o střechu nad hlavou. Předpověď není optimistická ani pro příští dny. Meteorologové znovu předpovídají 40ti stupňová vedra.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv apeloval na občany, aby byli krajně opatrní a pozorní - po týdnech trvajících vedrech a suchu stačí jedna jiskra a vyprahlá půda se může znovu vznítit.

V sedmi regionech, kde platí výjimečný stav, bude s likvidací požárů pomáhat armáda. Lidé budou mít zároveň dočasně zakázáno vcházet do lesů.

Podle ruského ministerstva pro mimořádné situace hoří na ploše více než 1000 km2. S důsledky požárů se potýkají i obyvatelé hlavního města, které znovu zahalil hustý smog a dým.

Do oblastí postižených požáry přijel premiér Vladimir Putin | Foto: ČTK

Složitá situace i nadále panuje v evropské části Ruska - ve Vladimirské, Voroněžské oblasti a v okolí Nižního Novgorodu. Požáry tam nadále hoří v těsné blízkosti obydlených míst. Plameny už připravily o domov tisíce Rusů, třicet lidí zahynulo.

Rozsáhlé požáry v centru evropské části Ruska a v Povolží už zabily 34 lidí. Uvádí to dnešní souhrnná zpráva ruského ministerstva pro mimořádné události, ve které se píše o 7000 velkých lesních požárech na celkové ploše půl milionu hektarů.

Za poslední dva dny se tak počet požárů zpětinásobil. Nejvíce obětí si oheň vzal v oblasti města Nižnij Novgorod, kde zahynulo 19 lidí.

Následky požárů se stávají předmětem předvolební kampaně

Bez střechy nad hlavou je přes 2000 lidí. Postiženým je poskytováno náhradní ubytování. Premiér Vladimir Putin slíbil, že shořelé domy budou postavené před zimou, což podle některých hlasů může být součást předvolební kampaně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka Lenka Kabrhelová hovoří o následcích požárů v Rusku ve Světě o druhé.mp3

Profesor Bedřich Moldan, ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, míní, že četnost a rozsah požárů na ruském území ovlivňuje několik faktorů a není to pouze výjimečné počasí, které v dnešních dnech vládne. Podle něj se požáry objevovaly i v minulosti, kvůli nedostatku informací se o nich ale veřejnost tak často nedozvěděla.

„Také dobře víme, že ruský režim dává informace jen velice nerad, zvláště pak ty, které jsou pro něj nepříjemné,“ myslí si profesor. „Jisté ale je, že pokud takové anomální počasí jako dnes v Rusku panuje, nebezpečí požárů je podstatně větší – vše je vyschlé, snadno chytne a požár se pak rychle šíří. Vzpomeňme si na Kalifornii před pár lety,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Profersor Bedřich Moldan o požárech v Rusku

Podle profesora Moldana požáry vznikají především jižněji, v oblasti tajgy, kde se nacházejí velmi nepřístupné lesy, a tudíž nejsou k dispozici prostředky ke zvládnutí situace.

„Musíme si ale uvědomit, že požáry provázejí tuto planetu od doby, co je v ovzduší kyslík. Nejsou tedy ničím tak strašně neobvyklým. Nedivím se ale, že v Rusku požáry dosáhly takových rozměrů – vzdálenost, geografie – vše tam má velká měřítka,“ vysvětluje.

„Tamější lesy a ostatní ekosystémy jsou na požáry za ty miliony let zvyklé. Rychle se vzpamatují, ale tím myslím desítky až stovky let. Některé stromy přežijí díky specifickým vlastnostem, existují také rostliny, které požáry potřebují, aby se mohly rozmnožovat, jejich semena totiž vyžadují k rozvinutí vysokou teplotu,“ říká Bedřich Moldan.

Požáry zničily v Rusku tisíce domů, foto z Voroněže | Foto: ČTK

„Co ale my velmi intenzivně vnímáme, je fakt, že požáry ničí lidská zařízení, vesnice a města,“ konstatuje profesor Bedřich Moldan z Karlovy univerzity.

Riziko dalších požárů je i nadále vysoké - meteorologové znovu předpovídají čtyřicetistupňové teploty. Úřady proto vyzývají veřejnost, aby zejména v přírodě striktně dodržovala pravidla bezpečnosti.

Lenka Kabrhelová, Aneta Vojtěchová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme