Na britském trhu se objevilo mléko z telete klonované krávy

Na britský trh se dostalo mléko z telete klonované krávy. Kráva pochází z chovu ve Spojených státech, kde klonování není tak kontroverzní jako v Evropě. Případ teď vyšetřuje britský úřad pro standardy v potravinářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telátko saje mléko

Telátko saje mléko | Foto: Corel GALLERY

Zprávu o mléku z telete klonované krávy na britském trhu přinesl list International Herald Tribune. Objevila se také na titulní stránce listu Daily Mail. Jeho zpravodaj poznamenává, že dotyčný farmář nechce být identifikován, protože britská veřejnost nahlíží na klonování s odporem a nákupčí by jeho mléko odmítli odebírat.

„Zda se farmáři podaří uchovat anonymitu, se teprve ukáže. Ostatní farmáři sledují tento příklad právě kvůli možnosti ohrožení odbytu jejich mléka. V tom smyslu se v BBC vyjádřil předseda svazu anglických farmářů,“ uvedl v Odpoledním Radiožurnálu britský spolupracovník ČRo Milan Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mléko z telete klonované krávy se dostalo na britský trh. Reakce shrnul pro v Odpolední Radiožurnál britský spolupracovník Milan Kocourek

Britský úřad pro standardy v potravinářství oznámil, že toto mléko označované jako nová potravina neschválil a věc vyšetřuje.

Podle Kocourka je základní otázkou, zda spotřebitelé mají právo vědět, jaké mléko kupují. „Farmáři i řadoví spotřebitelé se domnívají, že takové právo by mělo být zaručeno případně i zákonem,“ přiblížil s tím, že například v USA takové právo zákon neupravuje.

Poslanci evropského parlamentu v červenci schválili záměr zavést zákon o zákazu klonovaného masa a dalších produktů z klonovaných zvířat v potravinářství členských zemí. Příslušný zákon má být připraven v září.

Milan Kocourek, Jiří Chum, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme