Češi jsou kvůli krizi zodpovědnější, méně si půjčují

Hospodářská krize sebou paradoxně nese i některé pozitivní jevy. Jedním z nich je například to, že se Češi naučili zodpovědněji přistupovat k půjčkám peněz. Míra zadluženosti domácností rapidně zpomalila. Méně si tedy půjčují na dovolené nebo na jiné krátkodobé projekty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (vzor tisícikoruny).

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

O tom, zda a nač si peníze půjčují, lidí mnohem více přemýšlejí. Vyplývá to mimo jiné z ankety, kterou mezi úvěrovými společnostmi podnikla agentura ČTK.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi se naučili zodpovědněji přistupovat k půjčkám. V rozhovoru pro Rádio Česko to potvrzuje Jan Matoušek z České bankovní asociace

Větší odpovědnost Čechů v přístupu k půjčkám potvrzuje i náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek:

“Skutečně, v posledním období dramaticky poklesla míra nárůstu celkového zadlužení domácností. Jestliže v dubnu 2008 byl meziroční růst téměř 30 procent, tak v současné době roste jenom o pět procent, což považujeme za zdravou a odpovědnou reakci.“

Pozitivní podle Matouška je také to, že celková míra zadluženosti domácností je v Česku stále výrazně nižší než evropský průměr.

Do rozhodování lidí se výrazně promítá právě hospodářská krize. „Úvěry na bydlení sice rostou svým objemem, nicméně celkové množství nový úvěrů klesá, a to jak u spotřebitelských, tak u úvěrů na bydlení. To znamená, že Češi reagují na krizi v nemovitostním sektoru, kde je určité zpomalení, a výrazněji přemýšlejí o tom, jestli neomezí úvěry na spotřebu,“ vysvětluje Matoušek.

Lidé začali víc spořit na horší časy

A nejen, že si Češi méně půjčují, podle Matouška i více spoří. „Objem přijatých klientských vkladů se meziročně zvýšil o dalších pět procent, což můžeme vnímat jako odpovědnou přípravu na eventuální budoucí problémy s příjmem,“ podotkl.

Naproti tomu stoupnul počet případů, kdy se dlužníci dostali do platební neschopnosti. Jan Matoušek to nicméně považuje za přirozené, protože efekty přibrzdění při braní nových úvěrů se projeví až v průběhu měsíců a let.

“V souvislosti s hospodářskou krizí bude ještě objem nesplácených úvěrů domácností mírně narůstat, a to až na průměrně nějakých sedm procent, na což přirozeně musí být bankovní sektor připravený,“ dodal náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme