Šlechtovu restauraci v pražské Stromovce čeká rekonstrukce

Šlechtova restaurace v pražském parku Stromovka se po mnoha desetiletích dočká opravy. Do dnešního dne mohly firmy podávat návrhy do tendru na opravu této stavby. Budova dříve známé výletní restaurace, zvané ‘Šlechtovka‘ čeká na obnovu už 40 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chátrající Šlechtova restaurace

Chátrající Šlechtova restaurace | Foto: stezka.cz

Restauraci výrazně poškodily dva požáry na konci sedmdesátých let 20. století a podepsala se na ní i povodeň v roce 2002. Její rekonstrukce by měla podle informací serveru iDnes.cz stát 180 milionů korun.

Jak na Rádiu Česko přiblížil historik architektury Zdeněk Lukeš, budova byla postavena jako královská dvorana v době, kdy byla královská obora oblastí, kam jezdili panovníci lovit zvěř.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Šlechtově restauraci jsme si na Rádiu Česko povídali s historikem architektury Zdeňkem Lukešem.

„Byla postavena na konci 17. století ve stylu barokním a po sto letech byla přestavěna architektem Högerem už pro účel restaurační. V polovině 19. století byla definitivně přestavěna v neogotickém stylu. Ovšem barokní interiér, včetně krásné štukové výroby a fresek ze 17. století se zachoval,“ uvedl.

‘Šlechtovka‘ a tunel Blanka

Rekonstrukce má začít vylepšením statiky a dostavbou, v té souvislosti se hodně mluví o poškození budovaným tunelem Blanka. V říjnu 2008 se tunel propadl 200 m od ‘Šlechtovky‘.

Lukeš v této souvislosti připomněl, že budova byla Pražským magistrátem v roce 1996 svěřena do majetkové správy Městské části Praha 7.

„Ta ale neměla nikdy peníze na to, aby s ní cokoli udělala. Takže paradoxně ji zachránil tunel, který vede pod základy restaurace a proto musely být základy zpevněny. A to provedlo hl. město Praha v rámci budování tunelu,“ uvedl s tím, že nyní ve spolupráci magistrátu s Prahou 7 se objekt začne rekonstruovat.

Architektonický návrh už je hotový a jak Lukeš uvedl, nově opravená ‘Šlechtovka‘ by měla mít původní neogotickou podobu včetně barokních prvků. „Funkce bude stejná jako byla. Bude tam restaurace a samozřejmě ta velice populární hospoda pod kaštany, včetně litinového hudebního pavilonku v sousedství,“ přiblížil.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme