Těžba ropy v Rusku dosáhla v červenci nového maxima

Těžba ropy v Rusku v červenci stoupla na rekordních 10 milionů 140 tisíc barelů denně. Oznámilo to ruské ministerstvo energetiky. Podle něj se těžba ropy v Rusku drží nad hranicí deseti milionu barelů denně už skoro rok. Rusko tak zůstává největším producentem ropy na světě, před Saúdskou Arábií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy, ilustrační obrázek

Těžba ropy, ilustrační obrázek | Foto: Comstock Images

Jak na Rádiu Česko připomněl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum, ruská ekonomika je z velké míry závislá na nerostných surovinách – na těžbě ropy a plynu.

„Takže současné vysoké tempo, kdy těží více jak 10 milionů barelů denně, je pro ruskou ekonomiku určitě dobrá zpráva. A to i z pohledu státní kasy, protože těžba ropy a plynu je velkým zdrojem příjmu pro Rusko,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Těžba ropy v Rusku v červenci stoupla na rekordní úroveň. Hostem Rádia Česko byl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum.

Dodal, že růst těžby ropy v Rusku zvyšuje nabídku na světových trzích. Rekordní těžba v Rusku ale podle něj neznamená, že by trhy byly zaplaveny ropou, kterou nepotřebují.

„Rusko totiž využilo vzniklou situaci v průběhu krize a svým způsobem zneužilo kartelu OPEC (Organizaci zemí vyvážejících ropu). Ten se snažil omezováním těžby zastavit pokles ceny ropy, Rusko využilo situace a naopak těžbu zvýšilo,“ řekl.

Těžba plynu klesla

Zatímco těžba ropy v Rusku roste, produkce zemního plynu se v Rusku v červenci naopak kvůli slabé poptávce v Evropě i na domácím trhu v důsledku teplého počasí v červenci snížila na 1,42 miliardy metrů krychlových denně z červnových 1,49 miliardy.

„Trh s plynem je v Evropě trochu specifický, protože plyn se na evropských burzách neobchoduje, jako je to v případě ropy nebo plynu v USA. Vychází se spíš z dlouhodobých kontraktů. Navíc cena je navázána na koš energetických surovin. Takže si nedovolím tvrdit, že by krátkodobý pokles produkce ovlivnil ceny,“ uvedl analytik.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme