Autoškola národa změří divákům řidičské dovednosti

Snížení nehodovosti na českých silnicích si klade za cíl nový projekt Autoškola národa, který připravilo Ministerstvo dopravy ve spolupráci s dopravní policí. V přímém přenosu, jež uvede Česká televize 28.srpna, si diváci budou moci vyzkoušet, jak dobří jsou řidiči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

doprava

doprava | Foto: Tomáš Adamec

Dopravní situace budou zpracovány pomocí 3D technologie. „Řidiči si doma u televize budou vybírat jednu z připravených odpovědí, jak řešit určité dopravní situace. Pak odešlou sms a až pořad skončí, dozvědí se, zda by ztratili body, kolik by zaplatili na pokutách nebo jestli by přišli o řidičský průkaz,“ říká spoluautor projektu Pavel Buršík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spoluautor projektu Autoškola národa o připravovaném testu pro diváky

Na modelových situacích, které jsou pro diváky připraveny, se podílel přední odborník na dopravní legislativu Jan Kněžínek. „Jsou to situace z reálného provozu. Kromě klasických křižovatek je tam například dodržování vzdálenosti, bezpečné předjíždění nebo jízda za snížené viditelnosti,“ vysvětluje Buršík.

Přestože se podle Pavla Buršíka projektu zřejmě nepodaří zabránit jízdám pod vlivem alkoholu, i na tento nešvar se Autoškola národa zaměří. „Točili jsme na Polygonu v Mostě, kde herec Karel Hynek pod vedením zkušeného instruktora Jiřího Patery zkouší zvládat krizové dopravní situace – například smyky – nejprve střízlivý a poté pod vlivem alkoholu,“ potvrzuje.

„Diváci tu uvidí, jak nesmyslné a zpožděné reakce řidič má, že se situace zvládnout nedá. Mělo by jim to připomenout, že alkohol za volant skutečně nepatří,“ dodává spoluator Autoškoly národa Pavel Buršík.

V České republice v loňském roce zemřelo na silnicích 832 osob a více než 27 tisíc bylo zraněno. Těžké dopravní nehody jsou přetrvávajícím problémem. Kritika se snesla i na autoškoly, z nichž mnohé připravují budoucí řidiče zcela nedostatečným způsobem.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme