Vietnamský záliv Halong Bay ničí navzdory UNESCO turisté a špína

OSN rozhodla v Brazílii o přijetí dalších památek na listinu UNESCO, která nyní zahrnuje již 904 položek. Zápis do seznamu památek však nezaručuje zachování unikátního místa. Jak dokazuje stav vietnamského Halong Bay, turistický ruch v těchto lokalitách může způsobit nenávratnou destrukci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krabovčík Neopetrolisthes maculatus - Vietnam

Krabovčík Neopetrolisthes maculatus - Vietnam | Foto: Ivona Horká

Záliv Halong Bay zahrnuje téměř 2000 ostrůvků, většinou z vápence. Osmý div světa, zapsaný v seznamu UNESCO od roku 1994, se původně pyšnil mangrovníkonými lesy, mořskými řasami, korálovými útesy a průzračnou vodou.

Nekontrolovaný turistický ruch i ekologické diletantství však lesy i řasy zničilo, rybolov za pomoci dynamitu rozbíjí korály a na životním prostředí se negativně podepisuje i nedaleká těžba uhlí. Navíc odpad se zde vypouští přímo do moře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Robert Mikoláš o ničení památky UNESCO, zálivu Halong Bay

„Odpadky, které tu vidíte, nepocházejí jen z lodí, ale přinese je sem příliv. Do vody je tedy mohou házet i rybáři ve velké vzdálenosti odsud nebo obyvatelé plovoucích vesnic. Když ale něco podobného sami zjistíme, tak zajistíme, aby byl viník potrestán", brání se Hoang Phuong, kapitán jedné z lodí.

Stovky plavidel nabízejí v Halong Bay výlety, ročně je využijí 4 miliony návštěvníků. Většina lodí je vybavena zastaralými dieselovými motory, spotřeba nafty na jeden výlet činí podle kapitána asi 35 litrů. „Lodě potřebují silné motory a není jiná možnost než jezdit na naftu,“ argumentuje.

Provinční vláda se snaží zakázat provoz starších lodí, plavidla nabízející nocleh na moři musejí zaručit ekologické zpracování odpadu. Opatření se ale zatím příliš neprojevují a nepomáhají ani pokuty.

Robert Mikoláš, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme