Nová studie potvrzuje globální oteplování. Musíme se přizpůsobit

Britský Met Office a americký Národní úřad pro oceány a ovzduší zveřejnily výsledky analýz zpracovávajících měření teplot ovzduší i vod v roce 2009. Porovnáním s výsledky předchozích desetiletí jen potvrdily dlouhodobý proces oteplování. Jaký vliv na něj má činnost člověka, ale jasně určit nelze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovec poblíž Antarktidy

Ledovec poblíž Antarktidy | Foto: National Science Foundation, Jeffrey Kietzmann

Klimatolog Ladislav Metelka z Českého hydrometeorologického ústavu potvrzuje, že již třicet či čtyřicet let se na několika místech na světě měří teplota atmosféry, vzduchu při zemi, moří i vzduchu nad hladinou oceánu.

Výsledky, které jsou průsečíky několika databází vzniklých na více místech, na sebe navazují a dokazují postupný vývoj. Zpráva rozšířená o rok 2009 prý tedy nic převratného nepřináší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klimatolog Ladislav Metelka a redaktor LN Daniel Kaiser o globálním oteplování

„Jsou tu ale politické momenty, které vše trochu zpochybňují,“ upozorňuje redaktor Lidových novin Daniel Kaiser. Podle něho se zpráva účelově objevila ve dnech, kdy měl americký senát hlasovat o Obamou navržené legislativě týkající se boje s klimatickou změnou.

„Veřejná podpora opatření proti globálnímu oteplování v posledních měsících velice klesla. Takže to není náhoda, ale spíš součást mediální hry,“ domnívá se Kaiser.

Metelka vyvrací pochyby o zmanipulování výsledků měření: „Jsou zde určité skupiny lidí, kteří se snaží důvěrou v klimatologii otřást. Může tady být určité podezření vyvolané dvěma aférami s uniklými e-maily a informacemi mezinárodních pracovních skupin klimatologů. Pokud ale se člověk dostane k těm datům a může je analyzovat, zjistí, že důvěryhodnost klimatologů otřesena nebyla.“

Vliv člověka nelze změřit

Doktor Peter Scott z britského Met Office tvrdí, že příčinou oteplování jsou emise skleníkových plynů. Jejich spojitost s činností člověka je velice pravděpodobná, nedá se však s jistotou dokázat.

„Klimatologie je velice závislá na statistickém zpracování dat. A ve statistice není nic stoprocentní. Nemůžeme proto říct, že by vše způsobila činnost člověka, i když je to velice pravděpodobné. Jistota není a domnívám se, že ani nikdy nebude,“ vysvětluje Metelka.

„A protože nevíme, jaký je podíl člověka, je otázka, do jaké míry máme proti změnám bojovat a vynakládat na to velké peníze. S největší pravděpodobností tam hrají roli i přirozené změny klimatu. A proti těm nemá cenu bojovat. Mělo by se myslet i na adaptaci a přizpůsobení se změnám,“ dodává.

Lucie Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme