Čeští policisté pomohli najít ukradený obraz od Caravaggia

Čeští detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) hlásí další úspěch. Zatímco minulý týden se zřejmě významně podíleli na zadržení podnikatele Tomáše Pitra ve Švýcarsku, nyní pomohli najít ukradený obraz italského mistra Caravaggia Kristovo zajetí, který zmizel před dvěma lety z ukrajinského muzea. Pachatelé ho totiž chtěli prodat právě v české metropoli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie. Ilustrační foto.

Policie. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Detektivové ÚOOZ díky operativní činnosti získali informace k pohybu pachatelů. Nezbytná byla spolupráce se zahraničními partnery. Jak už s ukrajinskými, tak i německými nebo holandskými kolegy,“ upřesnila mluvčí ÚOOZ Hana Švecová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ÚOOZ Hana Švecová v pořadu Stalo se dnes.

Jeden z pachatelů podle ní přiletěl do Prahy a mezi 27. únorem až 3. březnem získali policisté informaci, že má k prodeji obrazu dojít buď na území České republiky nebo na území Německa. Z obchodu zřejmě sešlo, protože se obě strany nedomluvily.

„Pachatelé kupujícímu nepředložili dotyčný obraz a tím pádem obchod nebyl uskutečněn,“ řekla Švecová. Pachatelé byli nakonec zadrženi při prodeji obrazu na území Německa. „Informace, které čeští policisté měli, předávali v rámci mezinárodní spolupráce zahraničním kolegům,“ dodala mluvčí ÚOOZ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu Art and Antiques, v pořadu Stalo se dnes.

Cena obrazu byla odborníky vyčíslena řádově na částku sto miliónů amerických dolarů. Podle šéfredaktora časopisu Art and Antiques Jana Skřivánka je ale uváděná cena obrazu nadsazená. Caravaggio je v podstatě nedostupný. Léta se žádné jeho dílo na trhu neobjevilo. Ve skutečnosti by proto za něj zloději mohli chtít jen zlomek této částky. Skřivánek nicméně upozornil na to, že je otázkou, zda jde skutečně o Caravaggiův originál.

„O tom, jestli je to skutečně Caravaggio existují pochybnosti, protože tento námět existuje v několika zpracováních. Jednotlivé galerie se přou o to, kdo má skutečného Caravaggia a co je případně dílenská práce nebo kopie. Většinou se uvádí, že skutečný Caravaggio Zajetí Krista je v národní galerii v Dublinu, že toto je dílenská práce nebo kopie,“ podotkl Skřivánek.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme