Mezinárodní finanční instituce ordinují Řecku další reformy

Řecko musí více šetřit a privatizovat, tak zní pokyn takzvané trojky, tedy Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky. Pokračování strukturálních reforem je podmínkou další tranše finanční pomoci ve výši devíti miliard eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace řeckých odborářů v Athénách proti úsporám

Demonstrace řeckých odborářů v Athénách proti úsporám | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Řečtí politici čekali, že je trojka pochválí. Její zahraniční experti pracovali v Řecku celý minulý týden a zjistili, že socialistická vláda musí na už schválenou důchodovou a sociální reformu navázat dalšími reformními kroky.

Konkrétně by měla restrukturalizovat zadlužené železnice a privatizovat největší energetický podnik DEI. Stát musí také liberalizovat asi 70 takzvaných zavřených profesí, které se staly svého druhu kastami.

Dá se očekávat, že tato opatřené narazí na tvrdý odpor zaměstnanců polostátních kolosů, cechovních organizací a odborů.

Vláda si ale žádné ústupky odborovým svazům, které protestují proti tomu, že reformy nejhůř dopadají na řadové zaměstnance, nemůže dovolit. Kabinet neustoupil ani zničujícímu tlaku stávkujících přepravců minulý týden.

Na posudku inspektorů závisí pokračování finanční pomoci. Řecko má příští měsíc dostat dalších 9 miliard eur z balíku o celkové výši 110 miliard.

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme