Dva arabské státy vytáhly proti chytrým mobilním telefonům Blackberry

Už dva arabské státy vytáhly proti chytrým mobilním telefonům Blackberry. Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie oznámily, že v takzvaných smartphonech omezí datové služby. Dál bude možné telefonovat, majitelé přístrojů ale přijdou o možnost posílat zprávy nebo pracovat s emailem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rijád

Rijád | Foto: Jitka Kosíková

Jen ve Spojených arabských emirátech vlastní Blackberry na půl milionu lidí. Přístroje umožňují nejen běžné telefonování, ale i rozsáhlou práci s datovými soubory a internetem.

Právě tato druhá vlastnost vadí Emirátům a Saúdské Arábii nejvíce. Data totiž k telefonům Blackberry běhají přes servery v zahraničí, a místní úřady tak nad nimi nemají kontrolu.

Vlády v Abú Zabí i v Rijádu tvrdí, že jim jde o monitorování případných ilegálních aktivit. Kritici restrikcí namítají, že prozápadní arabské vlády chtějí hlavně mít kontrolu nad svými občany.

Spojené arabské emiráty už vyhlásily, že omezení funkcí telefonů Blackberry se bude týkat i cizinců. Jen přes dubajské letiště přitom denně cestuje asi sto tisíc lidí.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme