Tribunál pro Libanon se má zabývat také izraelskou špionáží proti této zemi

Mezinárodní tribunál vyšetřující vraždu bývalého libanonského premiéra Harírího se má zabývat také izraelskou špionáží proti Libanonu. Napsal to libanonský provládní deník aš-Šark. Libanon od loňska zatkl už několik lidí, kteří působili v telekomunikačních firmách a čelí podezření, že pracovali pro izraelskou rozvědku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci libanonských šíitských milicí Hizballáh

Příslušníci libanonských šíitských milicí Hizballáh | Foto: almashriq.hiof.no

Právě telefonní odposlechy přitom mají být klíčovým důkazem, který má z vraždy Harírího usvědčit členy libanonské protiizraelské organizace Hizballáh.

Tribunál OSN má své obžaloby zveřejnit před koncem roku, už teď se ale objevují náznaky, že prst mezinárodní justice tentokrát nebude mířit na Sýrii, ale na Hizballáh. Hlavní stopou mají být záznamy komunikace předpokládaných strůjců atentátu.

Jenže protizápadní tábor tvrdí, že takové důkazy mohou být podvržené. Libanonská bezpečnost totiž mezitím odhaluje stále více lidí napojených údajně na izraelské tajné služby. Někteří skončili za mřížemi, jiným se podařilo utéci do Evropy nebo přímo do Izraele.

Jak píše deník aš-Šark, do Libanonu prý tedy mají přijet zahraniční experti aby prověřili, zda vyšetřování vraždy Harírího opravdu nemůže souviset s izraelskou špionáží.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme