Ředitelé státních školek na severu Německa musí přísahat věrnost ústavě

Od počátku srpna platí v německém spolkovém státě Meklenbursko-Přední Pomořansko pokyn, že všichni ředitelé státem zřizovaných mateřských škol musí přísahat věrnost německé ústavě. Místní vláda tak chce zabránit tomu, aby byly děti ve školkách vystaveny krajně pravicové, neonacistické ideologii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neonacisté

Neonacisté | Foto: Štěpánka Budková

„Jde o to, že se má veřejná služba vyhýbat zaměstnávání lidí, kteří jsou podezřelí z vyznávání těchto ideologii. Hlavně tehdy, pokud je někdo schopen ovlivnit mladou generaci,“ řekl v Ozvěnách dne berlínský novinář a spolupracovník ČRo Jaroslav Šonka.

Připomněl, že podnětem k pokynu, podle kterého ředitelé státních školek musí přísahat věrnost německé ústavě, byl konkrétní případ v jedné z vesnic.

„Byl charakteristický pro to, že pravicově radikální a extremistické strany se snaží ovlivnit právě mladé lidi a snaží se vstoupit do toho procesu tam, kde to ovlivnění je nejsnadnější,“ uvedl.

Krajně-pravicových stran je podle něj v zemi je celá řada. „Jsou v podstatě dvě významnější, které narůstají a zvyšují počet svých členů. A je těžké je nějakým způsobem ústavně zakázat,“ řekl Šonka.

Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme