Mezi Izraelem a Libanonem vypukly těžké pohraniční srážky

Na izraelsko-libanonské hranici vypukly ozbrojené srážky mezi armádami obou států. Na izraelské straně se do nich zapojily tanky, Libanon použil dělostřelectvo. Prudká přestřelka si vyžádala nejméně šest mrtvých. Mezi oběťmi jsou tři libanonští a dva izraelští vojáci a jeden libanonský novinář. Až šest zraněných hlásí libanonská strana, vážně zraněný je také kapitán izraelské armády.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci u libanonské hranice.

Izraelští vojáci u libanonské hranice. | Zdroj: ČTK

V oblasti působí mezinárodní mírové jednotky UNIFIL, které mají dohlížet na dodržování klidu zbraní a podle posledních zpráv se právě síly OSN pokoušejí dojednat příměří mezi oběma znepřátelenými zeměmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Jeruzaléma informoval blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček v odpoledních Ozvěnách dne.

Izraelské úřady nařídily obyvatelstvu, aby se schovalo do krytů. Lidé na severu Izraele slyšeli až patnáct silných výbuchů a ozývala se také střelba ze samopalů. Nad libanonským územím jsou velká oblaka kouře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček ve Světě o druhé.

Podle libanonských zdrojů boje vypukly tak, že izraelská jednotka začala kácet stromy podél hranice na území Libanonu. Libanonská armáda prý odpověděla výstražnou střelbou.

Izraelské překračování hranice a narušování libanonského vzdušného prostoru občas registrují i mírové jednotky OSN. Izrael ale tvrdí, že dnes operoval pouze na svém území. Libanonci prý začali na jeho vojáky bezdůvodně střílet.

Obě strany tak svádí na tu druhou, kdo je za incident zodpovědný. Nicméně vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh v úterý večer obvinil Izrael z toho, že nechal zabít libanonského premiéra Rafika Harírího v roce 2005. Informovala o tom agentura Reuters.

Vyšetřování Harírího smrti

„Vyšetřování vraždy bývalého libanonského premiéra pokračuje a vypadá právě tak, že se na tom podíleli někteří představitelé Hizballáhu,“ řekla analytička Asociace pro mezinárodní otázky Irena Kalhousová. Nasralláh tak podle ní může chtít odvrátit pozornost jinam.

V izraelských médiích se nyní ve velkém začalo hovořit o tom, že nová válka bude, je jenom otázkou kdy. Podle Ireny Kalhousové ale není podobný incident v oblasti výjimečný. „Vždycky je tu ale nebezpečí, že to může přerůst ve válku. Nicméně si myslím, že v tomto případě půjde skutečně o ojedinělý konflikt a obě strany se budou snažit z toho nějak vyjít,“ řekla Kalhousová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytička Asociace pro mezinárodní otázky Irena Kalhousová v pořadu Stalo se dnes.

Informace stále přicházejí velmi neuspořádaně. Libanonská televize například informovala o smrti izraelského důstojníka už brzy odpoledne, vojenská cenzura v Izraeli ale tuto informaci uvolnila až v pět odpoledne.

V Izraeli se také šířila informace, že hnutí Hizballáh odpálilo raketu do izraelského vnitrozemí. To ale vyloučila zdejší armáda i policie. Úřady ani nepřijaly žádná zvláštní opatření na ochranu civilistů.

Břetislav Tureček, Veronika Sedláčková, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme