V Českých Budějovicích dál přibývá lidí nakažených úplavicí

V Českých Budějovicích dál přibývá lidí nakažených úplavicí. Hygienici již kultivací prokázali 54 případů a číslo se každým dnem zvyšuje. Klinické příznaky infekce uvádí přibližně 90 lidí. Nemocní trpí silnými průjmy, při kterých je sužují svíravé bolesti břicha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice

Nemocnice

„Počet nemocných se bude určitě zvyšovat, řada vyšetření ještě není dokončená,“ říká vedoucí oddělení epidemiologie Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Marcela Fryšová. „Navíc se ukazují první kontaktní onemocnění, to znamená, že se nakazili rodinní příslušníci, kteří to podezřelé jídlo nekonzumovali, ale byli s někým v kontaktu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalších případech úplavice Martin Pokorný

Příznaky úplavice jsou podobné jako třeba u salmonelózy, klinicky to lze těžko rozlišit. Úplavice se prokáže až laboratorním vyšetřením. „Jakmile má někdo zdravotní problémy podobného charakteru, je nutné navštívit lékaře,“ upozorňuje Fryšová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí epidemiologického oddělení českobudějovické nemocnice Marcela Fryšová o případech úplavice

Úplavice je silně infekční onemocnění, člověk se nakazí snadno, pokud nedodržuje běžné hygienické zásady. Všichni nemocní jsou teď v pracovní neschopnosti doma. Podle hygieniků nehrozí, že by se lidé mohli nakazit na veřejnosti.

V Českých Budějovicích začalo vše 23. července v jedné z jídelen na okraji města. Ti, kteří onemocněli, poobědvali řízek s bramborovým salátem. Původce infekce se zatím nepodařilo zjistit.

Lucie Maňourová, Martin Pokorný, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme