Kontaminaci vody na Šternbersku způsobili nejen bobři

Zhruba dva tisíce lidí ve třech obcích na Šternbersku jsou téměř dva týdny bez pitné vody. Ze svého nepohodlí viní bobry žijící na řece Bystřici, příčin je ale více. Návrat k čisté vodě potrvá dny až týdny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce bobra je důkladná

Práce bobra je důkladná | Foto: Wikipedia

Obyvatelé obcí si musí nosit pitnou vodu z cisteren, voda tekoucí z kohoutků je silně znečištěná splašky od dobytka. V oblasti se rozmohly pastviny, které mimo jiné těsně sousedí s řekou.

Ředitel pobočky České inspekce životního prostředí Radek Pallós shrnuje všechny faktory způsobující znečištění vody. Je to malý, letní průtok vody v řece i bobří hráze, kvůli nimž se řeka rozlévá na pole a pastviny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Gabriely Adámkové o znečištění pitné vody na Šternbersku

S tím souvisí určitá technologická nekázeň podnikání v ochranném pásmu řeky. „Kolem toku jsou vyhlášená ochranná pásma, ta ovšem fungovala v době vyhlášení a nepočítala s posuny ve způsobu hospodaření, ke kterým od té doby došlo,“ vysvětluje Pallós.

Nemalý podíl má i momentální částečná odstávka čistírny odpadních vod v Moravském Berouně. Pallós chce problém řešit komplexně, aby vyhovoval všem stranám. To ovšem nelze stihnout okamžitě.

Gabriela Adámková, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme