Prodejce elektřiny Centropol Energy si stěžuje na ČEZ

V letošním roce se podle různých zpráv přitvrdila konkurence v oblasti dodávek elektřiny. Takzvaní alternativní prodejci se snaží společnosti ČEZ a v menší míře i dalším velkým dodavatelům odlákat zákazníky. Jeden z těchto alternativních prodejců, Centropol Energy, si nyní stěžuje u Energetického regulačního úřadu na to, že ČEZ údajně ztěžuje svým zákazníkům odstoupení od smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina

Elektřina | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle Centropol Energy využívá firma ČEZ formálních nedostatků ve smlouvách, aby zákazníkům znesnadnila jejich vypovězení a přechod k jiným dodavatelům elektřiny. Od Energetického regulačního úřadu chce slyšet, zda se nejedná o chování, které omezuje volnou soutěž na trhu s energiemi.

„Je to tak, že ČEZ bazíruje na maličkostech,“ řekl v Ozvěnách dne Radiožurnálu člen představenstva Centropol Energy Petr Landovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak ostrý může být boj o zákazníky? Diskuse s Ladislavem Křížem a Petrem Landovským v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Obecně však platí, že k vypovězení stávající platné smlouvy s ČEZem musí dojít nějakou písemnou formou, kdy podoba té vlastní výpovědi není přesné stanovená.“

„Pouze je nutné jednoznačně projevit vůli vypovědět ten smluvní vztah, zajistit, aby stávající dodavatel mohl dostatečně přesně identifikovat, o jakého zákazníka se jedná. U domácnosti je to tedy rodné číslo, případně datum narození a adresa trvalého bydliště,“ doplnil Landovský, podle něhož ale ČEZ navíc požaduje ještě další údaje.

'Smlouva je smlouva'

Ředitel mediálního útvaru ČEZu Ladislav Kříž však namítá, že ve smlouvách, které dostávají ke zpracování, se často objevují nesrovnalosti, a firmu brání: Smlouva je smlouva a všechny náležitosti musí sedět.

„Nějaké formality v tomto případě nelze uznávat, protože my chráníme nejenom zákazníky, ale i sebe. Protože samozřejmě že případný nespokojený zákazník, pokud bude nespokojen s novým dodavatelem, tak potom může i právně napadnout nás za nesprávné údaje v oné smlouvě,“ uvedl Kříž v Ozvěnách dne.

Za těmito ‚nesrovnalostmi‘ jsou podle něj hlavně nekalé praktiky podomních prodejců, kteří pro alternativní dodavatele energií pracují.

„Já dám jeden příklad, jak takové nesrovnalosti vypadají: nám v nedávné době byla doručena smlouva podepsaná zákazníkem, ale ten byl již tři roky po smrti. Takže ten podpis někdo zfalšoval,“ prohlásil Kříž.

Podle ČEZu by se na praktiky podomních prodejců měly zaměřit státní úřady.

Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme