Řecko očekává další dávku mezinárodní finanční pomoci

Řecko pravděpodobně získá další finanční injekci. Devět miliard eur by měly Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond poslat na konto řecké vlády 13. září. Inspekční mise, která v Řecku působila dva týdny, předložila výsledky své kontroly nejprve vládě v Athénách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký parlament, Atény

Řecký parlament, Atény | Foto: europa.eu

Mezinárodní tým finančních inspektorů předal svou zprávu ministrovi financí. Jorgos Papakonstatinu věří, že jeho země další část půjčky dostane. Řecko v prvním pololetí splnilo téměř všechny své závazky. Rozpočtové výdaje se podařilo omezit.

Pro další období doporučují experti reformovat silně prodělečné státní železnice a energetický kolos DEI, který ovládá 95 procent trhu. Ekonomové navrhují privatizaci 40 procent energetických kapacit.

Proti se ale staví část vlády i odborový svaz energetiků. Odmítá privatizaci, hrozí stávkami a rozsáhlými výpadky proudu.

Martin Dorazín, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme