Zemřel zpěvák a skladatel Bobby Hebb

Bobby Hebb, autor slavné písničky Sunny, zemřel v americkém Nashvillu. Afroamerickému zpěvákovi a skladateli bylo 72 let a podlehl rakovině plic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starý gramofon

Starý gramofon | Foto: Corbis

Hebb pocházel z kolébky country music, Nashvillu ve státě Tennesse. Zkušenosti sbíral jako trumpetista v orchestru Amerického námořnictva, ale v civilním životě ho přitahovala hlavně country a rhythm and blues.

Jako jeden z prvních Afroameričanů hrál i ve slavné Grand Ole Opry. Inspirací jeho největšího hitu Sunny, byly dvě tragické události. Atentát na prezidenta Kennedyho v roce 1963 a smrt staršího bratra, který zemřel při barové potyčce pouhé dva dny po Kennedym.

Písnička o dívce jménem Sunny, která svým úsměvem prosvětlila jeho deštivé dny, si postupně získala obrovskou oblibu nejen ve Spojených státech. I když ji nejdřív nahrávací společnosti odmítaly, po uvedení na trh se v roce 1966 rychle vyšvihla na druhé místo americké popové hitparády.

Vlastní verzi nahráli mimo jiné Frank Sinatra, Duke Ellington, Ella Fitzgeraldová, Stevie Wonder, Cher a Marvin Gaye. K českým posluchačům se asi dostala nejblíž v podání Boney M v sedmdesátých letech.

Bobby Hebb v době své největší slávy absolvoval poslední koncertní turné s Beatles, jako předzpěvák. I ze záznamů koncertů je ale zřejmé, že se Sunny těšilo stejnému ohlasu fanoušků, jako písničky slavné liverpoolské čtyřky.

Od sedmdesátých let se Bobby Hebb jako skladatel odmlčel a další album vydal až po 35 letech. Nashville zůstal jeho domovem až do smrti na rakovinu plic ve věku 72 let. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme