Vůdce libanonského Hizballáhu obvinil Izrael z vraždy Harírího

Za vraždou bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího prý před pěti lety stály izraelské tajné služby. Prohlásil to vůdce libanonského Hizballáhu šajch Nasralláh. Atentát vyšetřuje zvláštní tribunál OSN.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh

V poslední době se spekuluje, že připravovaná obvinění budou mířit právě proti některým činitelům Hizballáhu. Protizápadní tábor v Libanonu ale tvrdí, že tribunál pracuje se zfalšovanými důkazy.

Už v červenci Hizballáh přišel s tím, že záznamy telefonátů, které mají usvědčovat tuto organizaci, jsou zmanipulované. Libanonské bezpečnost už totiž odhalila několik lidí z telekomunikačních firem, kteří prý pracovali pro izraelskou špionáž.

Nasralláhovo obvinění, že Izrael stojí i za samotným atentátem na Harírího, ale přišlo od šéfa ozbrojené skupiny vůbec poprvé. Vůdce Hizballáhu dodal, že o izraelské roli předloží příští pondělí hodnověrné důkazy.

Nasralláhovo předem plánované vystoupení přišlo jen pár hodin po těžkých bojích na izraelsko-libanonské hranici. Zahynul při nich jeden Izraelec a čtyři Libanonci.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme