Praha se bude domáhat Slovanské epopeje u soudu

Praha se s Moravským Krumlovem nedohodla na vydání Muchovy Slovanské epopeje a bude se dvaceti obrazů domáhat soudní cestou. Podle ředitele Národní galerie Milana Knížáka starosta města Moravský Krumlov porušil zákon, když minulý týden zakázal stěhování Epopeje do Prahy. Dílo mělo být už na podzim vystaveno ve Veletržním paláci, který je součástí Národní galerie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muchova Slovanská epopej

Muchova Slovanská epopej | Zdroj: ČTK

Zástupci Prahy se na základě doporučení rady města měli dohodnout s moravskokrumlovskými kolegy na vydání Slovanské epopeje smírnou cestou. Pokus ale selhal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor o vydání Slovanské epopeje dlouhodobě sleduje redaktorka Michaela Vetešková

Kvůli případnému soudnímu sporu se vernisáž výstavy Muchovy Slovanské epopeje asi zpozdí, ale Galerie hlavního města Prahy ji stále připravuje, říká její ředitel Milan Bufka.

“V případě, že by došlo k odvolání do správního řízení, potažmo k dalším žalobám podaným na město Moravský Krumlov, pak se celá situace podle mého názoru dost zkomplikuje,“ podotkl ředitel.

Galerie už vypsala veřejnou zakázku na firmu, která by do Velké dvorany Veletržního paláce dodala výstavní panely. Město Praha také za několik milionů korun zajistilo klimatizační jednotky, které by v sále regulovaly teplotu, včetně speciálních folií na skla dvorany zabraňujících průniku slunečních paprsků.

Epopej má zůstat ve Veletržním paláci do doby, než pro ni bude pavilon

Výstava s názvem „Mýtus, dějiny, vize" má podle dřívějších představ začít na přelomu září a října a trvat by měla osm měsíců.

Ředitel Národní galerie Milan Knížák potvrzuje, že smlouvu mezi galeriemi uzavřeli na osm měsíců a že Slovanská epopej tam může zůstat do doby, než pro ni vznikne nový výstavní pavilon, jak si to Alfons Mucha přál.

Postup Moravského Krumlova, který zakázal stěhování Epopeje do Prahy, Knížák odsuzuje: „Pan starosta podepsal všechny smlouvy o převzetí a teprve potom začal zcela protizákonně blokovat odvezení Epopeje.“

Muchova Slovanská epopej na zámku Moravský Krumlov | Foto: ČTK

Muchova Slovanská epopej je dál přístupná v Rytířském sále a kapli tamního zámku, který je vedený na seznamu památkářů jako jedna z nejohroženějších památek v Česku.

Na otázku, jakým způsobem je Muchovo dílo na zámku zabezpečeno a kdo uzavřel pojistku na dvacet obrazů nevyčíslitelné hodnoty, ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka odpověděl:

“Jak mi bylo sděleno zástupci města, zámek je napojen na elektronický systém zabezpečení, nicméně je to objekt, která má Moravský Krumlov v nájmu, a nachází se v něm majetek hlavního města Prahy, který byl převzat k 20. červenci. Z tohoto důvodu jsme uzavřeli pojistnou smlouvu na celé toto dílo, jednak na pobyt v Moravském Krumlově a pak na navazující pobyt ve Veletržním paláci.“

Martin Hromádka, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme