Wilders možná ovlivní nizozemskou imigrační politiku

Holandsko by se po Dánsku mohlo stát další zemí, kde menšinovou vládu drží u moci strana založená na politice omezení imigrace. Vítěz nizozemských voleb, liberálové z Lidové strany pro svobodu a demokracii, se nedohodli s levicovou Stranou práce na výši rozpočtových škrtů. Sestaví proto menšinový kabinet s křesťanskými demokraty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemský politik Geert Wilders

Nizozemský politik Geert Wilders | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Na vytvoření většinové vlády s levicovými stranami přitom hodně naléhala královna Beatrix. Nelíbila se jí totiž představa, že by se první menšinový kabinet, který v zemi vznikne od druhé světové války, opíral také o Stranu pro svobodu Geerta Wilderse.

Politik je označován za populistu, protože se chce zasadit o omezení přílivu imigrantů. Ve volbách letos získal nicméně 24 mandátů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Joch o politice Geerta Wilderse

„Jeho téma u voličů rezonuje. Není to slepá nenávist k imigrantům, jeho argument je sofistikovanější. Vidí problém u jedné konkrétní imigrantské skupiny, a to z islámských zemí. Tito lidé jsou ve svých názorech, politice, přesvědčení i náboženských praktikách extrémně antiliberální,“ říká předseda Občanského institutu Roman Joch.

„Wilders se domnívá, že nekontrolovatelný přísun těchto imigrantů by znamenal, že liberální charakter Holandska by se změnil,“ dodává.

Podle Jocha postoj Geerta Wilderse sdílí i imigranti z bývalých nizozemských kolonií, například ze Surinamu. „Fakt, že se Wilders nevymezuje vůči všem imigrantům naznačuje, že není xenogob, ale jeho pohnutky jsou politické,“ domnívá se.

Wlders: Restriktivní politika, pak uvolnění

Geert Wilders v letošních volbách kandidoval s hesly „Více bezpečí, méně zločinnosti, méně přistěhovalectví, méně islámu.“ Jeho odpůrci tvrdili, že tyto věci spolu nijak nesouvisí. Přesto měli voliči jiný názor. „Velký šok pro tolerantní Nizozemce představovaly dvě vraždy – politika Pima Fortuyna, jehož politika byla protiimigrační, a režiséra Theo van Gogha, který natočil dokument o útisku islámských žen,“ tvrdí Roman Joch.

„Wilders zdůvodňuje, že teď je rozumnější restriktivní politika proto, aby se stávající imigranti politicky a kulturně integrovali. Až potom bude možné zase imigrační politiku uvolnit,“ myslí si předseda Občanského institutu.

Předčasné volby v Nizozemsku se konaly na začátku června. Vítězem se stala liberální Lidová strana pro svobodu a demokracii Marka Rutteho. Strana pro svobodu Geerta Wilderse získala oproti minulým volbám téměř trojnásobek křesel.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme