Do Evropy přichází míň ilegálních přistěhovalců

Do Evropy přichází výrazně míň ilegálních přistěhovalců než dřív. Loni se jejich počet snížil o polovinu. Ukazují to data o ilegálních přechodech hranic Evropské unie, o kterých informoval server EUObserver. Největší počet ilegálních přistěhovalců teď do Unie proudí přes Řecko. EU proto posílí ostrahu jeho vnějších hranic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilegální imigranti v USA

Ilegální imigranti v USA | Foto: Miroslav Konvalina

Za poklesem počtu nelegálních imigrantů stojí výrazně přísnější systém evropských zemí. V minulých letech přes Středozemní mouře proudily tisíce Afričanů na provizorních bárkách.

Itálie ale podepsala dohodu s Libyí o vracení těchto uprchlíků. Ti se tak většinou na evropskou půdu vůbec nedostanou.

Organizace na ochranu lidských práv ale tenhle přístup kritizují. Podle nich Řím automaticky vrací i osoby, které by v Evropě měly právo na azyl, protože utíkají třeba z oblastí válečných konfliktů.

Největší počet ilegálních přistěhovalců z Asie a Afriky teď do Evropské unie proudí přes Řecko. Využívají slabé kontroly v oblasti Středozemního moře.

Evropa bude lépe hlídat řeckou vnější hranici

Evropská unie proto posílí ostrahu řecké a jihovýchodní hranice schengenského prostoru. Řecké ministerstvo vnitra oznámilo, že 1. října otevře Evropská hraniční agentura Frontex regionální základnu v athénském přístavu Pireus.

13 pohraničníků bude monitorovat hranice Řecka, Malty, Kypru a Itálie. Podle Frontexu se loni do Řecka touto cestou dostalo 79 tisíc přistěhovalců.

Ti se usazují také v Řecku - v Athénách se zabydleli na okraji historického centra, což nelibě nesou starousedlíci, hoteliéři i turisté.

Mezi přistěhovalci je zvýšené procento narkomanů a kriminality.

Martin Dorazín, Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme