Škody po povodních stále řeší vláda i obce

Vláda dnes mimo jiné projednala materiály, které se týkají odstranění následků povodní z letošního května a června. Záplavy postihly Zlínský, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Škody činí více než pět miliard korun. Podle ministerstva financí je na jejich odstranění k dispozici 3 miliardy a 320 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku

Povodeň v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Voda zasáhla letos na jaře silně například Troubky, které jsou spojované s katastrofálními záplavami z roku 1997. A znovu se diskutovalo o potřebě protipovodňových opatřeních, která obce na Přerovsku stále, ani po třinácti letech, nechrání. Teď už jsou ale těsně před zahájením práce na protipovodňovém valu na okraji Troubek. Potvrdil to starosta obce Radek Brázda.

„Jedná se o navýšení terénu. Není to komplexní dořešení protipovodňové ochrany Troubek, ale je to první opatření, které by mělo zabránit především frekventovanějším povodním, které se mohou na našem území vyskytnout. V této chvíli probíhají přípravné a zahajovací práce,“ řekl.

Výstavba protipovodňového valu u obce Troubky vyjde podle starosty asi na milion a dvě stě tisíc korun. Tuto částku nyní zaplatí obec, ale už se hlásí i sponzoři, kteří by rádi na stavbu přispěli. Podle Radka Brázdy se do akce zapojí i povodí Moravy, a navíc i obyvatelé obce mají logicky velký zájem na tom, aby val vznikl.

Stavba poldru

Pokud jde o suchý poldr u Teplé nad Bečvou, ministerstvo zemědělství požádalo po povodních Povodí Moravy, aby znovu oslovilo majitele pozemků a zahájilo nové vyjednávání o uvolnění pozemků pro stavbu poldru, po kterém netrpělivě volají obyvatelé Troubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povodňových škodách a jejich nápravě s Lenkou Buriánkovou na Rádiu Česko.mp3

Podle Radka Brázdy jsou v tomto ohledu aktivní i další samosprávy, například Přerov, Hranice či Lipník. Tato místa ohrozila letos na jaře také řeka Bečva.

Jak řekla mluvčí Povodí Moravy Eva Grodová, výstavbu poldru nelze předpokládat dříve než za pět šest let. Problém je právě s uvolněním pozemků.

„V současné době se řeší podklady o způsobu majetkoprávního vypořádání a pozemků a staveb v prostoru stavby. Bez dořešeného majetkoprávního vypořádání nelze realizovat žádnou stavbu, a to ani protipovodňové opatření,“ uvedla mluvčí.

Eva Grodová zároveň ujistila, že Povodí Moravy realizaci poldru průběžně řeší a zahrnuje ve svých záměrech.

V Troubkách ale na povodí Moravy a vysněný poldr u Teplé nad Bečvou nečekají a raději zvažují další protipovodňová opatření. Starosta Radek Brázda očekává složitou diskusi, samozřejmě bude podle něj záležet na dohodě odborníků s místními obyvateli na dalších řešeních. Ale možnosti tu jsou.

„Předpokládám, že zásadní diskuse o komplexních opatřeních kolem Troubek proběhne v podzimních a zimních měsících. Mimo to obec ve spolupráci s městem Tovačov a obcí Lopotice zadala zpracování projektové studie na přírodě blízká protipovodňová opatření,“ řekl Radek Brázda.

Místní lidé tedy boj s velkou vodou nevzdávají a že se sami angažují v jednáním o nových protipovodňových opatřeních. Z Troubek se stěhovat nechtějí. Nálada v obci je podle starosty nyní optimističtější i proto, že vedra, která zasáhla Českou republiku v červenci, pomohla lépe vysušit domy postižené na jaře povodní.

Největší škody po záplavách

Město Vsetín neutrpělo moc velké škody v průběhu záplav, ale právě až po nich, zejména deset sesuvů půdy. Škody spočítalo zhruba v řádech statisíců, konkrétní částku první místostarostka Iveta Táborská nedokázala sdělit s tím, že město ještě čekají různé opravy. Město škody postupně odstraňuje z peněz ze svého rozpočtu, částku 270 tisíc získalo od krajského úřadu.

„Žádný ze sesuvů neohrozil nějaký dům nebo obyvatele pří na životě. Provedli jsme geologické průzkumy a nyní se navrhují řešení, jak sesuvy sanovat nebo upevnit, aby nepokračovaly dál,“ uvedla Iveta Táborská.

Přes půl miliardy

Povodně postihly na jaře také Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Velká voda zasáhla na severní Moravě více než 140 obcí. Ty budou potřebovat podle hejtmana Jaroslava Palase přes půl miliardy korun. Kraj dá ze svého na opravy 270 milionů.

„Podle programu, který má ve své gesci ministerstvo pro místní rozvoj, obce mohou čerpat na majetek poničený povodněmi až sto procent, u majetku kraje je to 50 procent prostředků. Kraj má některé své majetky, především dopravní infrastrukturu, pojištěné, takže část škod uhradí i pojišťovna,“ uvedl Jaroslav Palas.

Právě po letošních jarních povodních hejtmani apelovali na vládu, aby zrovnoprávnila všechny úrovně samosprávy v přístupu ke státním penězům na obnovu. Podle hejtmanů jsou totiž teď zvýhodněné obce, když vyhlásí stav nebezpečí, stát uhradí veškeré náklady spojené s obnovou. Kraje nyní mohou získat jen polovinu.

Silvie Mikulcová, Lenka Buriánková, Eva Presová, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme