Sluneční plazma způsobí polární záři, poškození družic prý ne

Slunce vychrlilo v neděli k Zemi tuny plazmatu. Jedním z důsledků této aktivity by mohla být polární záře, kterou by zahlédli i obyvatelé velké části Evropy a i Česka. Někteří ale také varují před poškozením družic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sluneční aktivita se v průběhu jedenáctiletého cyklu výrazně mění

Sluneční aktivita se v průběhu jedenáctiletého cyklu výrazně mění | Foto: NASA

Aktivity probíhající na Slunci média označují za tsunami, ale František Fárník z Astronomického ústavu Akademie věd situaci tak dramaticky nevidí. „Z novin a televize to vypadá, že Slunce chce Zemi téměř zahubit, ale jsou to přehnané závěry. V současnosti Slunce prochází obdobím dlouhé nízké aktivity. Za jedenáctiletý cyklu, který aktivita má, přechází do svého minima a maxima a mimo jiné se vyznačuje i počtem a velikostí slunečních skvrn. Teď je na Slunci jen jedna jednoduchá skvrna a počet erupcí malý,“ vysvětluje Fárník.

Podle něj však v tomto případě o erupci nešlo. „To, co se stalo v neděli, byl výron koronální hmoty, což je jiný proces. Došlo k uvolnění částic vázaných magnetickým polem a jejich vyvržení do meziplanetárního prostoru. Od té doby se k zemi šíří oblak nabitých částic,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O slunečních aktivitách s Františkem Fárníkem z Astronomického ústavu Akademie věd

Někteří varují, že jevy na Slunci by mohly ovlivnit i funkci družic nebo dokonce způsobit zhroucení globálních komunikačních sítí.

„Toto není případ, kdy by k havárii došlo,“ domnívá se vědec. „Při mohutných erupcích se urychlují částice do daleko větších rychlostí než u výronu koronální hmoty, kde se pohybují poměrně pomalu, asi tisíc kilometrů za sekundu. U velkých erupcí se ale mohou protony urychlovat až rychlostí světla a dostat se k Zemi za několik desítek minut,“ doplňuje.

K poškození satelitu na oběžné dráze by podle Fárníkových slov v takovém případě dojít mohlo.

Polární záři dobře znají obyvatelé nejsevernějších oblastí. Tentokrát by mohl být ale úkaz pozorovatelný také pro jižnější části Země díky události, kdy Slunce poslalo nabité částice k Zemi ze dvou míst najednou.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme