Požáry v Rusku si vyžádaly už více než 50 životů

Už na padesát lidských životů si vyžádaly požáry v centrálním Rusku. Prezident Dmitrij Medveděv přerušil dovolenou a mobilizuje veškeré síly. V ohrožení je i jaderné středisko Sarov východně od Moskvy. Obyvatele ruských měst navíc trápí hustý dým, který uniká z hořících lesů a rašelinišť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požáry v Rusku.jpg

Požáry v Rusku.jpg | Zdroj: ČTK

Moskvu pokrývá vůbec nejhustší smog a dým od počátku lesních požárů. Odborníci kvůli vysokým koncentracím škodlivin vyzývají obyvatele, aby pokud možno nevycházeli ven, případně jenom v rouškách či maskách.

Podobná situace je i v regionech, kde hoří. Z jaderného centra v Sarovu v Nižegorodské oblasti vyvezli záchranáři všechny výbušné a radioaktivní látky. Společnost Rosoton, která závod provozuje, tvrdí, že situace je pod kontrolou.

Kvůli požárům začaly také padat první výpovědi. Prezident Dmitrij Medveděv zbavil funkce šéfa vyhořelé vojenské základny v Moskevské oblasti a řekl, že je odhodlán k dalším vyhazovům, pakliže státní zaměstnanci nebudou v krizi plnit své povinnosti.

Lenka Kabrhelová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme