Desítky amerických miliardářů slibují darovat majetek na charitu

Více než 40 amerických miliardářů zatím přislíbilo, že přinejmenším polovinu svého bohatství věnují na dobročinné účely. Dnes to oznámili legendární investiční guru Warren Buffett a zakladatel firmy Microsoft Bill Gates. V červnu společně vyzvali stovky miliardářů, aby následovali jejich příkladu a podporovali dobročinné organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bill Gates

Bill Gates | Foto: Český rozhlas

Na výzvu doposud odpovědělo 43 jednotlivců a rodin. Mezi nimi například starosta New Yorku Michael Bloomberg či mediální magnát a zakladatel televize CNN Ted Turner.

Mezi přihlášenými najdeme i jména příslušníků některých starších bohatých rodin, jako například Warren Hilton nebo David Rockefeller, ale v drtivé většině se jedná o lidi, kteří se k bohatství vypracovali sami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v USA Vít Pohanka informoval o výzvě miliardářům v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Výzva žádá od dárců veřejný závazek, že věnují víc jako polovinu nashromážděného finančního majetku na dobročinné účely, ať už za svého života nebo po smrti. Tato iniciativa nemá ambici peníze rozdělovat nebo určovat, na jaké účely by měly jít. To je na každém dárci samotném.

Kdyby výzvu vyslyšelo všech přibližně 400 oslovených amerických boháčů, tak by to podle mediálních propočtů mohlo znamenat, že by se sešlo až 600 miliard dolarů. Zatím vyslovený příslib čtyř desítek dárců obnáší řádově desítky miliard na dobročinné účely.

Vít Pohanka, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme