Jihokorejská armáda cvičí u sporné hranice s KLDR

Jihokorejské ozbrojené síly zahájily největší protiponorkové cvičení v historii. Podle Soulu jde o reakci na březnové potopení korvety Čchonan severokorejským torpédem. Pchjongjang odpovědnost stále odmítá a naopak varuje svého jižního souseda před protiútokem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozaika s portrétem Kim Ir-sena, Pchjongjang

Mozaika s portrétem Kim Ir-sena, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Soul chce Pchjongjangu dát jasně najevo, že nebude nadále tolerovat jakékoli vojenské provokace. Zkáza korvety Čchonan je nejtragičtější událostí od konce Korejské války, zahynulo totiž 46 jihokorejských námořníků a i když režim Kim Čong-ila odpovědnost stále odmítá, důkazy jsou více než přesvědčivé.

Pětidenních manévrů ve Žlutém moři se účastní námořnictvo, letectvo i pozemní jednotky. Na 4500 vojáků, téměř třicet plavidel včetně ponorky a torpédoborce a padesátka letadel demonstrují připravenost jihokorejské armády odpovědět na další provokace ze strany KLDR.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jihokorejské vojenské cvičení sleduje zpravodaj Robert Mikoláš

Celé cvičení je také rozděleno do několik fází, např. dnes Jihokorejci měli za úkol pátrat po nepřátelských ponorkách, zítra předvedou, jak proti nim dokáží bojovat a zároveň odpovědět na pozemní palbu.

Cvičení probíhá v blízkosti sporné námořní hranice, kterou OSN vytyčila po skončení Korejské války, Pchjongjang jí ale nikdy neuznal. Soul v této souvislosti oznámil, že vojáci budou střílet jen opačným směrem, tedy nikoli k mezinárodně vytyčení námořní linii.

Severní Korea manévry odsoudila a pohrozila protiútokem, k hranici s Jižní Koreou údajně přemístila i protiletadlové střely. Objevují se také varovné hlasy, že odpovědí Pchjongjangu na dnes zahájení cvičení i nedávné společné manévry se Spojenými státy mohou vést k další, v pořadí už třetí jaderné zkoušce KLDR.

Severní Korea má v současnosti v oblasti kolem stovky ponorek. Část z nich je rozmístěna na západním a část na východním pobřeží a pro Jižní Koreu představují reálnou hrozbu. Podle Soulu nyní v námořnictvu KLDR slouží na 150 tisíc vojáků, z toho 60 procent v blízkosti společné hranice.

Navíc právě v této oblasti docházelo v minulosti k nejkrvavějším střetům, hlavně v letech 1999, kdy zahynulo 17 jihokorejských a desítky severokorejských vojáků, naposledy pak na sebe plavidla obou zemí střílela vloni v listopadu.

Robert Mikoláš, Igor Maňour, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme