Americký federální soud zrušil zákaz homosexuálních sňatků v Kalifornii

Soud v Kalifornii napsal další kapitolu ságy homosexuálních sňatků. Rozhodl, že je zákaz svateb dvojic stejného pohlaví protiústavní. Pro zákaz se přitom před dvěma roky vyslovili v referendu kalifornští voliči, a dodali ho tím do místní ústavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homosexualita

homosexualita | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Federální soudce Vaughn Wolker však rozhodl, že federální ústava, která je té kalifornské nadřazená, zaručuje všem občanům právo na rovné zacházení. Zákaz toto právo porušuje tím, že se cíleně zaměřuje na gaye a lesby.

Navíc podle něho zákaz podporuje stereotypní názor, že homosexuálové nejsou schopni vytvářet dlouhodobé láskyplné vztahy a nejsou dobrými rodiči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Pohanka o zrušení zákazu homosexuálních sňatků v Kalifornii

Gayové a lesby rozhodnutí federálního soudu vítají. Na shromáždění před soudní budovou v San Franciscu mluvili o tom, že soudní systém funguje a zastal se jejich ústavních práv.

Jenže soudní pře, které se ohledně homosexuálních sňatků v Kalifornii vedou už šest let, podle všeho nekončí. Aktivisté, kteří bojují proti oddávání dvojic stejného pohlaví, se chtějí odvolat. Je proto pravděpodobné, že bude o kauze nakonec rozhodovat nejvyšší soud ve Washingtonu.

Jednotlivé státy nabízejí různé podmínky

Sňatky osob stejného pohlaví v USA povolují především státy na severovýchodě země – Connecticut, Massachusetts, Vermont, New Hampshire a Iowa na středozápadě.

V několika dalších státech mohou gayové a lesby uzavírat registrovaná partnerství. Naopak v mnoha státech na jihu a západě se takové uvolnění nedá předpokládat vzhledem k silně odmítavému veřejnému mínění.

Kalifornie již zažila oba extrémy. V roce 2004 začala oddávat páry stejného pohlaví radnice v San Franciscu. Po protestech a právním napadení této praxe odpůrci nejvyšší soud Kalifornie takto uzavřené sňatky anuloval.

Po právních peripetiích tentýž soud v květnu 2008 uznal, že sňatky homosexuálů jsou možné. Protinávrh odpůrců vyvolal již zmíněné referendum.

Vít Pohanka, Lucie Maňourová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme