Palestinci budují v Jeruzalémě falešné hroby

Palestinští obyvatelé Jeruzaléma bojují o muslimský hřbitov, který chtějí Izraelci zrušit. Ve snaze přepsat a posílit arabskou historii města stavějí nové náhrobky, které nikomu nepatří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měsíc nad muslimskou čtvrtí

Měsíc nad muslimskou čtvrtí | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Ve sporu o Jeruzalém většinou čelí obviněním z nepřípustných praktik radikální židovské organizace. Tentokrát se však úřady začaly zajímat o podezřelou činnost Arabů.

Na historickém hřbitově Mamilla v západním Jeruzalémě totiž začali budovat falešné muslimské hroby. Na nákladní auta, která na hřbitov vozí kamení, upozornila rozhlasová stanice židovských osadníků Aruc Ševa.

Palestinci tak chtějí prokázat důležitost hřbitova, na němž byly během staletí pohřbeny tisíce muslimů. Židovské Centrum Simona Wiestenthala se však rozhodlo odstranit z něj desítky hrobů a ostatky stovek muslimů a na jejich místě vybudovat takzvané Muzeum tolerance.

Proti takovému počínání protestovala i řada předních izraelských archeologů a osobností. Úřady ale nakonec kontroverzní projekt stejně schválily.

Břetislav Tureček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme