Rusko stále bojuje s požáry, o funkce přišli první činovníci

V evropské části země hasiči stále bojují se stovkami požárů, které si vyžádaly už nejméně padesát obětí. Tisíce lidí, které plameny připravily o střechu nad hlavou, zůstávají v provizorních podmínkách. Nejvyšší ruští představitelé zároveň reagují na sílící kritiku - mnozí obyvatelé viní úřady, že nejsou schopné proti požárům účinně postupovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do oblastí postižených požáry přijel premiér Vladimir Putin

Do oblastí postižených požáry přijel premiér Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Ruský premiér Vladimir Putin odpověděl na komentář jednoho z bloggerů rozčileného bídným stavem protipožární ochrany v ruských vesnicích a malých obcích. Putin ujišťuje občany, že na účty regionů postižených požáry už byly převedeny peníze, které by měly problémy pomoci vyřešit. Zároveň upozornil, že Rusko čelí vůbec nejvyšším teplotám za posledních 140 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Kabrhelová informuje z Moskvy o nespokojenosti veřejnosti

Prezident Dmitrij Meděvděv dal pro změnu vyhazov několika důstojníkům kvůli požáru armádní logistické základny, který zlikvidoval třináct hangárů vojenské techniky.

Zároveň armádě nařídil, aby před požáry chránila civilní obyvatelstvo. Varoval, že podobně bude postupovat i vůči komukoliv dalšímu, kdo nebude plnit své povinnosti.

Hlavní ruský hygienik mezitím vyzval Moskvany, aby – pokud jen trochu mohou – opustili hlavní město, které nadále trápí smog a čtyřicetistupňová vedra.

Zápach dýmu je v Moskvě patrný i dnes ráno. Kouře je sice méně než včera večer, ale koncentrace škodlivin, zejména oxidu uhlíku, jsou v ovzduší stále vysoké. Podle ruských agentur se v posledních dnech v lékárnách zvýšil prodej roušek a masek.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme