Americký zpěvák Wyclef Jean se chce stát prezidentem Haiti

Americký hiphopový zpěvák Wyclef Jean, někdejší člen skupiny Fugees a trojnásobný držitel ceny Grammy chce kandidovat na post prezidenta Haiti. Sedmatřicetiletý umělec, který jako malý z Haiti odešel do Spojených států, by to měl oznámit v noci na zítřek SELČ ve vysílání televize CNN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozbořené budovy

Rozbořené budovy | Foto: Pavel Polák

„Kdybych se stal prezidentem, v pátek mě zvolí, v sobotu zabijí a v neděli pohřbí,“ zpívá Wyclef Jean, a nabízí tak ve své písni naději, i když nijak konkrétní.

Po letech násilí, ničení přírody, vlády zkorumpovaných diktátorů a po obrovském zemětřesení ze začátku roku však stačí Haiťanům i náznak lepšího života. Wyclef Jean, zvláštní globální velvyslanec Haiti a zakladatel nadace pro Haiti, takovou inspiraci svou hudbou nabízí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hiphopper Wyclef Jean se chce stát prezidentem Haiti

S kým se v politickém souboji Jean střetne, se teprve uvidí, uzávěrka kandidátek je v sobotu. I kdyby se nakonec prezidentem Haiti nestal, své rodné zemi může prospět už jen samotnou kandidaturou. Mohl by alespoň trochu přitáhnout Haiťany k politice a veřejnému životu a také získat další zahraniční pomoc. O nejchudší zemi amerického kontinentu se díky Jeanovi totiž už zase mluví.

Wyclef Jean připomíná jinou známou osobnost, která se rozhodla jít do prezidentských voleb. Bylo to v africké Libérii, kdy se o nejvyšší úřad chtěl ucházet fotbalista roku 1995 George Weah. Z chudinské čtrti se dostal do elitní společnosti špičkových sportovců, což bylo snem mnoha Liberijců. Weah ale prohrál ve finále s ekonomkou Ellen Sirleafovou

Nebylo by to poprvé, co se hvězda showbusinessu opravdu politikem nakonec stala. Například Ronald Reagan si zahrál ve více jak padesáti filmech, než se stal americkým prezidentem. Rakušan Arnold Schwarzenegger, držitel kulturistických titulů, a herec je od roku 2003 guvernérem Kalifornie.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme