Olomouckou katedrálu si mohou prohlédnout i nevidomí

Olomouckou katedrálu svatého Václava si v letošní letní sezóně mohou prohlédnout i návštěvníci se zrakovým handicapem. Spojení „prohlédnout a zrakový handicap“ není protimluv. V katedrále totiž připravili pro nevidomé speciální trasu, na níž je školený průvodce seznámí se všemi zajímavostmi. Dostanou se i do částí kostela, které jsou běžně uzavřeny, a samozřejmě si mohou na většinu exponátů sáhnout. I člověk, který nevidí, se v Olomouci může dostat až na vrchol věže k největšímu zvonu katedrály.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Interiér katedrály sv. Václava v Olomouci

Interiér katedrály sv. Václava v Olomouci | Foto: Daniel Baránek

Do katedrály svatého Václava jsem vstoupila s malou skupinou, kterou vede průvodkyně Jitka Ingrová. S námi je tu i Miloslav Fiala, který si prohlíží dřevěnou maketu katedrály. „Je to velice dobrý pocit. O replice jsem už slyšel, tak jsem byl zvědavý, jak to vypadá. Je to skutečně nádhera. Oslepl jsem v dospělosti, takže si katedrálu pamatuji. Teď to jenom doplňuji hmatem,“ svěřuje se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olomouckou katedrálu si mohou prohlédnout i nevidomí

Jitka Ingrová nás vede menší lodí katedrály a míříme ke kapli svatého Stanislava. Vzápětí se ocitáme u presbytáře. „Když budeme pokračovat rovně, dostaneme se ke kapli, které se říká Chórová,“ informuje nás průvodkyně. V kapli je pro nevidomé připravena haptická výstava.

„Rád se dívám na všechno, co je možné. To jsou dlouhé vlasy až pod krk, který je žilnatý, vousatá brada, ústa, nos, oči a nad hlavou je svatozář. Je to Ježíš Kristus, nikdo jiný to být nemůže,“ rozeznává po hmatu sochu Miloslav Fiala. „Brada s rozpůleným vousem a dlouhé vlasy jsou charakteristické,“ vysvětluje.

Z kaple míříme na věž, přičemž procházíme velkou lodí. Že v ní stojíme, Miloš Fiala poznává podle sluchu, když louskne prsty. „Je to úžasná odezva. Od začátku jsem se učil získávat obraz o prostoru. Odrazy lusknutí se mi vrací a třeba i zjistím, že někde jsou otevřené dveře nebo okna,“ prozrazuje.

Náhle nás čeká 120 schodů, které nás vynesou do výšky asi 30 metrů. Když se dostaneme na vrchol věže, objeví se před námi monumentální zvon. „Je to zvon svatého Václava a Nejsvětější Trojice. Váží něco přes osm tun a má 2,5 metru v průměru,“ dodává Jitka Indrová. Miloslavu Fialovi pak půjčila klíč, kterým zvon rozezněl.

Radoslava Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme