Německo opouštějí vzdělaní migranti, zejména Turci

Německo už není pro migranty tak atraktivní zemí jako dřív. Vyplývá to z údajů spolkového statistického úřadu. Loni zemi – už druhým rokem po sobě – opustilo více lidí, než kolik se do ní přistěhovalo. Odcházejí vzdělaní, přicházejí méně kvalifikovaní migranti. Tento trend se podle statistiků týká i početné turecké menšiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Říšský sněm v Berlíně.

Říšský sněm v Berlíně. | Foto: Jiří Hošek

Je to historicky významná věc. Němci a také němečtí migranti jsou schopni se pohybovat ve světě. Toto otevření se světu je v německé historii významná věc, která je pozitivní.

V současné době je Německo atraktivní zejména pro uprchlíky z humanitárních důvodů. Mnoho lidí přichází z jiných evropských států, ze zemí bývalého Sovětského svazu a významná je rovněž rostoucí židovská menšina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu v Německu Jaroslav Šonka o německých migrantech na Rádiu Česko3.mp3

Podle statistiků loni přišlo do Německa asi 720 tisíc osob a odešlo 734 tisíc lidí. Trend odlivu lidí v kombinaci s negativním demografickým vývojem může narušit fungování německého sociálního státu. Německo musí proto „něco udělat“.

Odcházející kvalifikovaní Turci jsou emancipovaní lidé, kteří jsou zároveň pohyblivější než nekvalifikovaní příslušníci této menšiny. Když se vzdělaní Turci s německým pasem a znalostí angličtiny vrátí do Turecka, mají tam všechny dveře otevřené.

Martina Mašková, Jaroslav Šonka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme