Strahov byl unikátní stadion. Bourat by se neměl, tvrdí architektka

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) má finanční potíže. A zvažuje kvůli tomu prodej Strahovského stadionu v Praze. Po zbourání stavby by na jeho místě měla podle Hospodářských novin vzniknout lukrativní stavební zóna. Architektům se ale nápad nelíbí. Například podle Radomíry Sedlákové z katedry architektury Stavební fakulty ČVUT není k bourání žádný důvod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

strahovský stadion chátrá

strahovský stadion chátrá | Foto: minimag.cz

Strahovský stadion byl ve dvacátých letech dřevěný, jeho autorem byl známý architekt Alois Dryák, mimo jiné tvůrce pražského secesního domu Langhans. Dřevo později nahradil železobeton. Za první republiky sloužil Strahov k všesokolským sletům, přemístěným z Letenské pláně, za komunistické éry začal být spojován s celostátními spartakiádami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radomíra Sedláková z katedry architektury Stavební fakulty ČVUT ve Světě o druhé.

„Je to špičková sportovní stavba, která vznikla ve stylu funkcionalismu podle návrhů architektů Ferdinanda Balcárka a Karla Koppa. Ve své době udivoval svou elegancí a vznosností železobetonové konstrukce,“ přiblížila architektka Sedláková.

Stadion byl oficiálně inaugurován v roce 1938. Po válce byl několikrát upravován pouze dočasně. Teprve v sedmdesátých letech byla dostavěna jeho čelní tribuna. „Ta, která je obrácená směrem k městu. V této době byla dokončena dnešní podoba stadionu, byť se tam dělaly ještě nějaké menší úpravy,“ popsala Sedláková.

Stadion je památkově chráněný. Přesto je ve zchátralém stavu. Do mnoha budov údajně prší. „Omlouvám se za to, co teď řeknu. Ale pro mnoho památek, které jsou zapsány v seznamu, je charakteristická jedna hodnota. A to hodnota neudržovanosti,“ řekla architektka.

Snad největší stadion světa

U stadionu Strahov je podle ní velkým problémem i jeho velikost. „Do dneška je snad největším stadionem na světě. Jeho plocha je dvě stě krát tři sta metrů, což je strašně moc. Kapacita dvě stě padesát tisíc diváků, z toho pětina jich mohla sedět,“ připomněla Radomíra Sedláková.

Podle ní by se ale stadion bourat neměl. „Není k tomu důvod,“ zdůraznila. Komerční využití místa jí nepřijde jako dobrý nápad. Připomněla také, že se jednu dobu hovořilo i o tom, že by se zbouraly také strahovské koleje, které by se rovněž nahradily lukrativními stavbami.

„Strahov by měl nejen zůstat zachován sportu, ale i koleje jsou tam na zcela ideálním místě. Navíc Strahov má jednu velkou nevýhodu – je sice blízko centra, ale kromě lanovky je velmi komplikovaně dostupný a rychlou silnici tam nikdo nikdy neudělá,“ řekla Sedláková.

Na Strahově by se měla podle ní zachovat i poměrně velká zelená plocha. Samotný stadion by se pak mohl využívat podobně jako například nedaleká Ladronka. Sportovat by na něm mohli všichni, kdo přijdou.

Ladislav Dvořák, Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme