Campbellová svědčila u soudu v Haagu: Dostala jsem pár kamínků

Britská topmodelka Naomi Campbellová svědčila před Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu v procesu s bývalým liberijským prezidentem Charlesem Taylorem. U soudu líčila, jak přišla k diamantům, které ji v roce 1997 v Jižní Africe předali dva muži. K soudu by se dnes měla dostavit i herečka Mia Farrowová a Caroline Whiteová, bývalá agentka modelky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova trestního tribunálu v Haagu

Budova trestního tribunálu v Haagu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

„Když jsem spala, uslyšela jsem najednou zaklepání na dveře. Otevřela jsem je, zde byli dva muži, kteří mi dali sáček a řekli: ‚Dárek pro vás‘“, potvrdila u haagského soudu modelka.

Modelka také řekla, že netušila, kdo oni muži byli a že pytlík, ve kterém objevila několik špinavých kamínků, otevřela až ráno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více o soudním procesu, ve kterém svědčí Naomi Campbellová, zpravodaj Ivan Kytka

Obžaloba si od výpovědi Naomi Campbellové slibovala jasný a zřetelný důkaz, že modelka převzala diamanty přímo od prostředníků a že se tedy ukáže, jak hluboce byl Charles Taylor zapleten do občanské války v Sierra Leone. Campbellová ale příliš informací neměla.

Britská topmodelka už dříve odmítala poskytnout svědectví, protože se bála o bezpečí svých nejbližších, nyní na něm však žaloba trvala.

Snad ještě dnes předstoupí jako jedny ze svědkyň americká herečka Mia Farrowová a bývalá modelčina agentka Caroline Whiteová, které byly druhý den přítomny u hotelové snídaně, kde se diskutovalo o tom, že dárek by mohl pocházet právě od Taylora.

Za takzvané krvavé diamanty se v Africe označují ty drahokamy nalezené v diamantových dolech, nezpracované, neidentifikované a řádně nezapsané, které byly později použity v nelegálním obchodu, například se zbraněmi, žoldáky nebo drogami.

Bývalý liberijský prezident vše popírá

Prokurátoři v Haagu viní Charlese Taylora z toho, že za občanské války ve Sierra Leone ozbrojoval povstalce právě výměnou za tyto diamanty.Taylor je také obžalován z terorismu, vražd, mučení a znásilňování ve Sierra Leone v letech 1991 až 2002.

Charles Taylor všechna obvinění popírá a tvrdí, že o těchto záležitostech nevěděl, že je to práce někoho jiného a že jako vůdce suverénní Libérie do záležitostí sousední Sierra Leone nechtěl zasahovat.

Británie, která v Sierra Leone vojensky zasahovala a přispěla, že se konflikt vyřešil mírovými prostředky, však ví, že občanská válka by bez Taylorovy podpory netrvala tak dlouho.

Zvláště ve Spojeném království se dbá na to, aby obchod s diamanty byl co nejvíce průhledný. V minulosti se konalo několik konferencí, kde se řešily přesné údaje o vytěžených diamantech, jejich zpracování, hodnotě a částce, za jakou byly na trhu nakonec zakoupeny. Stát má totiž obavy, že v různých afrických zemích a pod různými režimy by mohly být využívány ke zmíněnému ilegálnímu obchodování.

Ivan Kytka, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme