Pravěký krokodýl žvýkal jako savci

Byl to sice krokodýl, ale žvýkal po zcela savčím způsobu. Dokazuje, že dnes poněkud usedlá skupina plazů byla kdysi mnohem „dobrodružnější“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lebka pravěkého krokodýla Pakasuchus kapilimai

Lebka pravěkého krokodýla Pakasuchus kapilimai | Foto: Patrick M. O'Connor, Ohio University

Fosílie krokodýla, který dostal jméno Pakasuchus, pocházejí z naleziště Rukwa Rift Basin v Tanzanii, kde paleontologové objevili hned několik koster. Ukazují, že zvíře nebylo nijak velké – jeho hlava by se člověku pohodlně vešla do dlaně. Krokodýlek o velikosti kočky měl štíhlé tělo a dlouhý ocas, který chránily masivní pláty. Samotné tělo bylo chráněné mnohem méně, což spolu s neobvykle flexibilní páteří ukazuje na velmi aktivní způsob života na souši. Je pravděpodobné, že Pakasuchus lovil hmyz a jiné drobné živočichy.

Chrup nově objeveného krokodýla vědce nejprve velice zarazil. „Pokud byste se dívali jenom na lebku a zuby, ani by vás nenapadlo, že to byl krokodýl. Spíš byste si říkali, co je to za divného savcovitého plaza“, říká Patrick O'Connor z Ohio University. Moderní krokodýlové nežvýkají, svou kořist trhají na kusy a jejich zuby mají jednoduchý kónický tvar. Pravěký krokodýl Pakasuchus měl ale prodloužené špičáky, třenové zuby s ostrými hranami a ploché stoličky. Díky tomu mohl kousat, trhat i žvýkat.

Pravěký krokodýl Pakasuchus kapilimai | Foto: National Science Foundation, Zina Deretsky

Pakasuchus není přímým předkem dnešních krokodýlů, ale patří do velmi úspěšné skupiny krokodyliformních plazů (Crocodyliformes), kteří žili v období druhohor.



Zdroj: NSF

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme