Policisté a hasiči se bojí propouštění

Policisté i hasiči odmítají plány ministra vnitra Radka Johna na propouštění. Podle stávajícího návrhu státního rozpočtu na rok 2011 musí ministerstvo vnitra ušetřit stejně jako všechny ostatní resorty deset procent ze mzdových prostředků. V případě nutného propouštění chce prý ministerstvo úsporu najít hlavně v řadách příslušníků mimo přímý výkon služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté sledovali poklidnou demonstraci s odstupem.

Policisté sledovali poklidnou demonstraci s odstupem. | Foto: Tomáš Adamec

Předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek upozorňuje, že policie v posledních letech trpěla spíš podstavem a plány na propouštění v této souvislosti moc nechápe.

„Policie dělala náborové kampaně, hledali se parťáci a když jsme se dostali do stavu určité naplněnosti, tak jsme v loňském roce přišli o prostředky za neobsazená služební místa. Byl nám stanoven jakýsi řízený podstav 43 859 policistů a víc ani noha. Nyní budeme mít ještě méně policistů,“ řekl Milan Štěpánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaném propouštění policistů a hasičů v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Plány považuje za naprosto protichůdné tomu, co se dělo v posledních letech. Dodal, že jde o velmi negativní signál vůči všem policistům.

„V podstatě se říká, že se bude propouštět plošně nebo podle nějakých kritérií, která jsou shrnuta do vyjádření, kdo je užitečný a kdo není. Velmi by mě zajímalo, kdo to bude rozlišovat a které policisty a hasiče bude třeba propouštět, z jakých útvarů, v jakém počtu, kdo o tom bude rozhodovat,“ uvedl dále Milan Štěpánek.

Hledání úspor

Ministerstvo vnitra popírá, že by plánované propouštění v příštím roce dopadlo převážně na řadové policisty a hasiče. V případě nutného propouštění kvůli šetření v resortu chce prý vnitro najít úsporu hlavně u těch příslušníků bezpečnostních sborů, kteří jsou zařazeni mimo přímý výkon služby.

Jak ale řekl Radiožurnálu předseda odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter, podobné informace hasiče znepokojují a mohou vést k odchodům některých zkušených lidí.

„Máme velkou skupinu hasičů, kteří již dosáhli hranice patnácti let a jsou v období, kdy se rozhodují, zda opustí služební poměr a budou se věnovat něčemu jinému. Mám dojem, že toto prohlášení je trošku ujistilo v tom, že jejich správné rozhodnutí bude odejít,“ řekl Zdeněk Oberreiter.

Kolik policistů nebo hasičů by mělo přijít o práci, zatím není jasné. Nezbytným předpokladem pro případné propouštění je podle ministra vnitra Radka Johna změna zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.

Ministerstvo vnitra bude muset v roce 2011 z rozpočtu ve výši 59 miliard ušetřit zhruba čtrnáct procent a podle návrhu státního rozpočtu na příští rok musí ze mzdových prostředků ušetřit deset procent, stejně jako všechny ostatní resorty.

„Když dneska někoho vyhodíte, platíte mu 80 procent jeho příjmu. Musel by se změnit služební zákon o policejních sborech. Musela by to udělat vláda. Bez toho vůbec nejde sahat na platy ani propouštět,“ uvedl Radek John.

Zbyněk Zykmund, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme