Zpoplatnění videoterminálů přinese městům milióny

Řada měst se chystá zpoplatnit videoterminály a vylepšit si tak rozpočet až o několik milionů korun. Na některých místech, například v Kutné hoře, už vyhláška, která umožňuje peníze vybírat, platí. V Litvínově ji zastupitelé schválili dnes. Možnost zpoplatnit terminály radnicím dává červnová novela zákona o místních poplatcích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nonstop herna Kůň v Praze u Muzea

Nonstop herna Kůň v Praze u Muzea | Foto: Tomáš Adamec

Podle Martiny Spěváčkové se videoterminály od výherních automatů na první pohled nijak neliší a běžný člověk je bez pomoci zaměstnance herny nemá skoro šanci odlišit.

„Oba přístroje totiž vypadají úplně stejně. Videoterminály jsou ale propojeny přes internet a na dálku řízeny z jednoho centra. Výhodou pak je to, že jsou lépe kontrolovatelné, a herny by tak neměly mít šanci zákazníky podvádět,“ vysvětluje Martina Spěváčková.

Asi nejzásadnější rozdíl spočívá v sázení. Zatímco u herních automatů jdou jednotlivé sázky do stokorun, u videoterminálu může být jedna sázka až pět tisíc korun.

Podle odborníků tak není problém prohrát 3 milióny během půl hodiny, což na výherním automatu trvá pro srovnání zhruba tři dny. Rozdíl je také v tom, že výherní automaty povolují obce, zatímco videoterminály ministerstvo financí.

Města mají nově možnost videoterminály zpoplatnit

Vyhlášku na zpoplatnění videoterminálů schválili například zastupitelé v Brně. Město by si tak mělo vylepšit rozpočet o zhruba milion korun. Praze by zase ze zhruba 6 tisíc povolených terminálů mělo ročně přitéct do rozpočtu necelých 130 miliónů. Videoterminály zpoplatní i většina velkých měst v Královéhradeckém kraji.

Problém s vyhláškou ale mají například v Kolíně. Podle starosty Jana Buřiče je norma, kterou prosadil senátor Jaroslav Kubera, napsána příliš neurčitě. Terminály jsou tam totiž definovány jako jiná technická herní zařízení a s tím může být podle Buřiče problém.

„Je to velice obecné a nelze říci, co vlastně do této kategorie patří, protože tam můžou být různé herní prvky a tady pak narážíme s majiteli takovýchto zařízení,“ upozorňuje na nedostatek Buřič.

Ministerstvo financí o chybě ví, a proto teď dolaďuje, jak termín bude vykládat. „Určitě pan senátor dobře mínil to, aby všechna ta zařízení, která jsou v obcích, a která způsobují problémy, byla zpoplatněná. Proto mi budeme razit stanovisko, že město bude platit i za koncový zřízení interaktivních videoloterijních terminálů,“ říká Karel Korynta, který má na ministerstvu na starost dohled nad sázkovými hrami a loteriemi.

Po svém vyřešilo videoterminály Kladno. Kromě jejich zpoplatnění schválilo i přes odpor ministerstva vnitra vyhlášku, kterou reguluje jejich provoz. Videoterminály tak nesmí být například u mateřských škol a podobně. Podle zákona ale videoterminály povoluje ministerstvo financí a ne obce.

Kladno je podle primátora Dana Jiránka připraveno celý spor dotáhnout až k Ústavnímu soudu. „My budeme argumentovat tím, že jistě neměl zákonodárce na mysli, aby města neměla právo na samosprávu. V okamžiku, kdy můžeme regulovat jeden typ přístrojů a druhý ne, přestože ty přístroje z pohledu hráče jsou téměř identické, tak my si myslíme, že jenom zákonodárci nedomysleli technický pokrok, který přinese nové typy přístrojů.“

Martina Spěváčková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme