Řadu pražských památek bude dál spravovat firma ABL

Bezpečnostní agentura ABL, spjatá s vládní stranou Věci veřejné, představila nový kontrakt s hlavním městem. Na jeho základě má dál spravovat několik významných památek, například Prašnou bránu, Malostranskou a Staroměstskou mosteckou bránu nebo Staroměstskou radnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orloj, Staroměstské náměstí a kostel P. Marie před Týnem, Praha 1

Orloj, Staroměstské náměstí a kostel P. Marie před Týnem, Praha 1 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podle opozice v pražském zastupitelstvu je ale tento kontrakt pro metropoli nevýhodný a ABL nepřísluší, aby se starala o některé z nejdůležitějších pražských "klenotů". Něco takového prý není v žádném evropském velkoměstě.

„Kulturně historické skvosty by neměly být pronajaty soukromému subjektu. Měla by to být společnost, která má zkušenost se správou takto cenných objektů a to rozhodně není bezpečnostní firma, ať už se jmenuje jakkoli,“ myslí si zastupitel SNK-ED Jiří Witzany.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pronájmu správy některých pražských památek diskutovali pražský zastupitel za SNK-ED Jiří Witzany a radní pro kulturu a ochranu památek Ondřej Pecha z ODS

Pražský radní pro kulturu a ochranu památek Ondřej Pecha z ODS tyto námitky odmítá. Památky podle něj potřebují nejen průvodcovské služby, ale i ochranu, úklid a další věci, které byly zadávány soukromým společnostem i v minulosti.

„My jsme jenom tyto služby sloučili a pronajali památky agentuře, která služby zajišťuje komplexně. Ekonomicky je to mnohem výhodnější,“ tvrdí Pecha.

Současně vyloučil, že by tu mohlo dojít ke střetu zájmů. Ve vládě totiž sedí bývalý vlastník ABL, ministr dopravy Vít Bárta. „Vzhledem k tomu, že tato společnost spravovala tyto památky už v loňském roce, nevidím prakticky žádnou spojitost,“ řekl Pecha.

Zvyšování vstupného

ABL platí za pronájem městu 55 milionů ročně, dnes oznámila, že chce do oprav investovat pět milionů. Witzany ale upozornil, že současně dochází ke zvyšování vstupného.

„Pokud je uzavřena smlouva na dobu neurčitou, pak se vlastně dává firmě ABL volná ruka, aby vstupné zvyšovala. Dříve památky spravovala Pražská informační služba, která se jako příspěvková organizace neřídila ziskovostí, ale snažila se podporovat kulturu a cestovní ruch,“ upozornil Witzany.

Radní Ondřej Pecha ale tvrdí, že neúměrné zvyšování vstupného nehrozí.

Igor Maňour, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme