Před 65 lety dopadla atomová bomba na Hirošimu

Svět si dnes připomíná 65. výročí svržení atomové bomby na Hirošimu. Smutečního obřadu se vůbec poprvé zúčastnil i zástupce Spojených států, nechyběl ani generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Na následky výbuchu z 6. srpna 1945 zahynulo sto čtyřicet tisíc lidí. O tři dny později navíc Američané shodili druhou jadernou bombu i na město Nagasaki, kde zemřelo dalších osmdesát tisíc osob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Téměř nad touto budovou prefektury explodovala atomová bomba

Téměř nad touto budovou prefektury explodovala atomová bomba

Přesně v 8h15 místního času, tedy v době svržení atomové bomby před pětašedesáti lety se v Hirošimě rozezněl zvon míru. Největšího smutečního obřadu v historii se zúčastnili zástupci 74 zemí včetně jaderných mocností, Spojených států, Francie a Velké Británie.

Americký velvyslanec v Japonsku u této příležitosti prohlásil, že kvůli budoucím generacím je nutné nadále spolupracovat na uskutečňování světa bez nukleárních zbraní a jeho slova ocenili jak zástupci japonské vlády, tak i starosta Hirošimy Tadatoši Akiba usilující o odstranění jaderného arzenálu na celém světě.

Někteří Japonci ale po Washingtonu i nadále požadují omluvu, shození atomové pumy totiž podle nich neospravedlňuje ani snaha o rychlé ukončení 2. světové války.

Odolala jediná budova

V epicentru exploze se zachovala jediná budova. Průmyslový palác vyprojektovaný v roce 1914 českým architektem Janem Letzelem.Podle historika architektury Zdeňka Lukeše odolal nejen díky svému železobetonovému skeletu, ale i díky náhodě.

„Naštěstí stála budova na takovém místě, že ji tlaková vlna nesmetla. Samozřejmě ale zůstala jenom kostra. Ale i ta se stala jakýmsi mementem a dneska je to takzvaný atomový dóm. Památník, který je dokonce na seznamu UNESCO,“ řekl Lukeš.

Američané chtěli svržením bomby ukončit druhou světovou válku, ve které císařské Japonsko odmítalo kapitulovat. Hirošima byla vybrána ze strategických důvodů. Byl tam velký vojenský komplex, důležitý přístav, ponorková základna, letiště a nejrůznější velitelství japonské armády. Navíc byla ve městě řada zbrojních závodů.

Rovinatá lokalita pak znásobila účinky bomby. V neposlední řadě byla Hirošima dost velká na to, aby Američané otestovali sílu dosud neznámých účinků atomové bomby.

Robert Mikoláš, Pavla Dluhoschová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme