Rozhodčí doložky soudy čím dál více prohlašují za neplatné

Rozhodčí doložky ve spotřebitelských smlouvách postupně ztrácejí smysl. Přestože právo tento zajišťovací instrument zatím nezakazuje, české soudy se čím dál častěji staví na stranu spotřebitelů a tyto doložky označují za neplatné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudcovské kladívko

soudcovské kladívko | Foto: Archiv ČRo

Zejména pak kvůli tomu, že nepřípustně zvýhodňují jednu stranu.

Podle advokáta Martina Smetany by rozhodčí řízení mělo být napříště vyhrazeno jen obchodním sporům.

„Konkrétní podnikatel je zpravidla informovaný, pohybuje se v tom odvětví dlouhodobě a zná rizika. Například pojišťovny, realitní kanceláře nebo stavební firmy. Fyzické osoby, nepodnikatelé a spotřebitelé neznají veškerá rizika trhu a nedokáží v okamžiku podpisu smlouvy všechna rizika posoudit,“ řekl Smetana Radiožurnálu.

Existuje přitom celá řada stejně účinných instrumentů, jak mohou firmy závazek zajistit, například exekuční zápis s přímou vykonatelností, směnka nebo zástavní právo. Firmy je ale využívat nechtějí. Upozornili by totiž předem na možná rizika nesplácení, což potvrzuje i Smetana:

„V případě, že můžete sehnat rozhodčí doložku a není třeba k ní sehnat další dokumenty, je to pro stranu, která má zájem na jejím uzavření samozřejmě výhodnější, než podepisovat další dokumenty a vysvětlovat konkrétnímu spotřebiteli konkrétní rizika. Například v případě podpisu směnky.“

Martin Drtina, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme