V Deštném bude k vidění tavení skla dřevem

Až do sobotního večera bude v Deštném v Orlických horách k vidění tradiční tavení skla dřevem. Technologii, která se v regionu používala čtyři staletí, předvádí u pece pod otevřeným nebem skláři z Nového Boru. Do Orlických hor letos přijeli už po devatenácté, říká jejich mistr Zdeněk Andrýs.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklář u pece

Sklář u pece | Foto: Jan Rosenauer

„Skláři, kteří se tady shromáždili, jsou ti nejlepší, kteří o skle něco vědí a pracují na něm. Pro nás pro všechny je to taková radost. Jezdíme sem za ubytování a stravování. Kluci jsou tady s celými rodinami. Je to taková fantastická dovolená, ale pracovní,“ řekl Zdeněk Andrýs.

Skláři předvedou zájemcům technologii, která se v Orlických horách používala ještě na začátku minulého století. Po čtyřech staletích tehdy nahradil dřevo plyn.

Skláři roztápějí pece v Deštném už od středy. Foukat začnou dnes ve tři hodiny odpoledne. Akci završí v neděli v 9:30 dražba letošních výrobků ze skla.

Jiří Fremuth, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme