Hudební lahůdky na rakouských vinicích

6. srpen 2010

Město Kremž na Dunaji se pyšní největším vinařstvím v celém Rakousku. Na jeho dvoře, v magickém prostoru, pod nímž jsou sklepy s vínem o hodnotě několika milionů, se každoročně koná festival s vynikajícím programem a poněkud tajemným názvem Glatt und Verkehrt, což je termín zcela běžný pro generaci našich babiček: hladce a obrace. Organizátoři tak chtěli popsat propojení značně různorodých stylů.

Dnešní ročník měl několik vyhraněných témat: hudbu Kolumbie s virtuozní skupinou Cimarron nebo magické balady, s nimiž se za doprovodu autentického žongléře a kouzelníka představil extravagantní italský písničkář Vinicio Capossela.

Kuriozní je, že nejvíce přídavků si obecenstvo vyžádalo od hudebníka, který v programu vlastně zaskakoval za nemocného etiopského vibrafonistu Mulatu Astatke. Jako náhradu Pořadatelé vybrali newyorského černošského kytaristu Keziah Jonese, který si publikum získal vybroušeným stylem i podiovým šarmem.

O kulminaci programu se zasloužila skupina Staff Benda Bilili (na obrázku), jejíž jádro tvoří invalidní, ale energií překypující muzikanti z Konga. Live nahrávky z festivalu, pořízené rakouským rozhlasem, uvede Petr Dorůžka v pondělní Čajovně 9. srpna.

www.glattundverkehrt.at

Spustit audio