6. 8.

6. srpen 2010

Hindi Zahra - Hand Made

Zpěvačka Hindi Zahra má velmi zajímavé životní osudy, narodila se berberským rodičům v Maroku, žije v Paříži, ale zpívá především v angličtině. Pro ty, kdo si Francii spojují především s jazykovou čistotou a úzkostlivou snahou francouzštinu chránit před cizími vlivy, to je možná překvapením, ale Hindi Zahra má své důvody: “Lidé zapomínají že od šedesátých let do Maroka jezdily skupiny jako Rolling Stones či Led Zeppelin, že u nás pobýval Jimi Hendrix, to všechno zanechalo stopu, anglická hudba se v Maroku uchytila.” Takže, inklinace zpěvačky k angličtině jsou přirozené. Hindi Zahra v mládí poslouchala Boba Dylana, Boba Marleyho, ale přitom také naživo sledovala berberské hudební rituály. Mezi kolegy ve Francii Hindi Zahra získala velký respekt. Koncertovala například se světově úspěšným jazzmanem Richardem Bonou, její videoklip natočil slavný režisér Tony Gatlif. Její křestní jméno Hindi svádí k falešnému výkladu: v tomto případě se nejedná o nějakou vazbu na Indii, Hindi je poetické arabské slovo které může znamenat květinu anebo příležitost. Letos v létě vystoupí Hindi Zahra jako objev roku na festivalu Womad v Anglii.

Beautiful Tango 03:58

Oursoul 03:17

Hindi Zahra vyrůstala v jižním Maroku, ale v době dospívání se vystěhovala za svým otcem do Francie. V 18 letech odešla ze školy a získala první zaměstnání, v galerii Louvre. “Tehdy jsem se poprvé setkala s výtvarným uměním. Jako dítě jsem byla introvert, žila jsem v těsném kontaktu s přírodou. Umění ve mě vzbuzovalo stejné pocity.” Od té doby také začala psát po nocích texty a skládat melodie.

Set Me Free 04:04

Fascination 03:38

Na svém debutovém albu zpívá Hindi Zahra devět skladeb anglicky, ve dvou slyšíme navíc i berberštinu. Jedna z nich, Imik Si Mik, vznikla v Londýně, po setkání s přistěhovalcem, který podobně jako ona vyměnil teplo severní Afriky za deštivou Evropu.

mik Si Mik 03:53

Kiss & Thrills 03:50

At The Same Time 03:23

Don't Forget 03:46

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Hindi Zahra

IMusic 03:49

Stand Up 04:39

Old Friends 03:01

Spustit audio