Evropa se dostává z krize rychleji než se čekalo

Evropa krizi překonává rychleji než se čekalo. Údaje statistického úřadu naznačují rychlejší nárůst hrubého domácího produktu v zemích Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Dnes příjemně překvapila data z Itálie i údaje o růstu průmyslové výroby v Německu. Ta v porovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla skoro o 5 a půl procenta. To je nejrychlejší nárůst od sjednocení západního a východního Německa v roce 1990.

Německo své výrobky dokáže vyvážet do celého světa a je jasným tahounem celé Unie. Předseda Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet optimismus přesto mírní.

„Rozhodně nás ani nenapadlo vyhlašovat nějaké vítězství. Růst v Evropě stále zůstává nejistý, výsledky v druhém pololetí budou mnohem méně optimistické,“ varuje Trichet.

Růst v Evropě má zpomalit kvůli ukončení mimořádných podpor, které státy svým ekonomikám poskytly. Kvůli krizi země Unie do hospodářství nalily desítky miliard eur. Teď se ale musí bránit rostoucímu zadlužení.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme