Krabičky cigaret možná budou černobílé a s varováním

Z cigaretových krabiček mají zmizet veškeré obrázky, barvy i loga výrobců. Krabička by měla být pouze černobílá a dominovat by jí mělo varování o škodlivosti kouření. Podobu krabiček chce sjednotit Evropská komise zhruba do pěti let, píší Lidové noviny, podle kterých má být označení výrobce nebo značky uvedeno tak, aby mělo pouze informační, nikoliv reklamní charakter.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření škodí zdraví

kouření škodí zdraví | Foto: Jan Rosenauer

Tabákové výrobce iniciativa Evropské komise znepokojuje. Ředitelka vnějších vztahů Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová řekla, že firma nepodporuje opatření, která zabraňují běžné hospodářské soutěži nebo znemožňují dospělým spotřebitelům kupovat tabákové výrobky.

Změna grafické úpravy cigaretových krabiček podle Evy Králíkové z Centra odvykání kouření neodradí dospělé kuřáky, ale může odradit děti.

„Devět kuřáků z deseti začne kouřit v podstatě v dětském věku. Jak se ukázalo, tabákové firmy nabízejí své výrobky hlavně dětem, protože vědí, že dospělí s kouřením prakticky nezačnou,“ řekla Eva Králíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu Evropské komise na odstranění grafických prvků z cigaretových krabiček na Rádiu Česko.mp3

Dodala, že pokud by chtěl nějaký výrobce cigaret skutečně omezit negativní dopady kouření na zdraví, musel by svůj podnik zavřít.

„Není na světě žádné spotřební zboží, které by zabilo polovinu svých konzumentů,“ uvedla Eva Králíková.

„Odstranění reklamních znaků z cigaretových krabiček, to znamená loga, by podle mě prodej ovlivnilo pouze lehce. Cesta není v zákazech, ale v osvětě, v komunikaci a v konstruktivní výchově za spolupráce jak státních orgánů, tak rodičů a škol,“ uvedl naproti tomu redaktor týdeníku Strategie Zdeněk Strnad.

Martin Křížek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme